Skip directly to content

A Pfizer lezárta a Baxter piacon lévő oltóanyagainak akvizícióját

                               A Pfizer lezárta a Baxter piacon lévő oltóanyagainak akvizícióját

 

Január 1-jével a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. lezárta a Baxter Hungary Kft. piacon lévő vakcina-portfóliójának akvizícióját. A felvásárolt portfólió magába foglalja az agyhártyagyulladás „C” típusa elleni védőoltást és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni oltást. A Pfizer Kft. anyavállalata, a Pfizer Inc. mindemellett megvásárolta a Baxter ausztriai Orth-ban található oltóanyag-gyártó létesítményének egy részét is.

 

A Baxtertől megvásárolt oltóanyagok beleillenek a Pfizer jelenlegi, innovatív vakcinákat felölelő oltóanyagprofiljába. E két új, szintén kiváló minőségű vakcina révén a Pfizer a népesség szélesebb rétegeihez juttathatja el oltóanyagait, amelyek súlyos és gyakran végzetes fertőzésektől védenek.

 

 

A megvásárolt készítményekről

A megvásárolt oltóanyagok egyike a C-szerotípusú meningococcus által okozott meningitis (MenC) elleni védelmet biztosítja. A MenC az egyik leggyakoribb meningococcus szerotípus a világ számos részén. A MenC következtében az agyhártya súlyos fertőzése lép fel, amely a betegek 10-15 százalékánál végzetes lehet, de a túlélők 30-50 százalékánál is súlyos fizikai, szociális és mentális károsodások regisztrálhatók. E vakcinával történő oltás rendkívül hatásosnak bizonyult a megelőzésben szerte a világon.

A másik megvásárolt oltóanyag a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, vagyis a kullancsencephalitis (TBE) ellen véd. A betegség a TBE vírusával fertőzött kullancsok csípésével terjed oly módon, hogy a  fertőzött kullancsok gyomortartalmával a betegséget okozó vírus bekerül a véráramba. A TBE vírusa Európában és Ázsiában minden évben több ezer idegrendszert érintő megbetegedést okoz, és egyre komolyabb közegészségügyi veszélyt jelent Európában és a világ más részein egyaránt. Az oltóanyag 30 országban érhető el; első forgalomba hozatala óta mintegy 120 millió adagot gyártottak le belőle.

 

 

A Pfizerről

A Pfizer több mint 150 éve van jelen a világ gyógyszergyártásában. A vállalat célja, hogy innovatív készítményei révén hozzájáruljon az emberek életminőségének javításához. A világ első számú innovatív biológiai gyógyszercégeként a Pfizer munkatársai az egészségügyi szolgáltatókkal, a kormányokkal és a helyi közösségekkel együttműködve azért dolgoznak, hogy a világon minden rászoruló számára elérhetővé tegyék a Pfizer megbízható és megfizethető terápiáit.

A Pfizer több mint 20 éve forgalmazza gyógyszereit és oltóanyagait Magyarországon. Jelenleg mintegy 100 Pfizer-készítmény érhető el hazánkban. A vállalat éves árbevétele 2013-ban megközelítette a 30 milliárd forintot Magyarországon; kutatásfejlesztési programjainak értéke pedig meghaladta az 310 millió forintot. A Pfizer budaörsi logisztikai központján keresztül 65 millió doboz gyógyszert és oltóanyagot juttatott el 24 közép-kelet-európai, balti és ázsiai országba a 2013. évben.