Skip directly to content

Történetünk

Visszatekintés

 

Amerikai gyógyszeripari vállalat. 1849-ben kis vegyipari gyárként kezdte meg működését. A századfordulóig fő terméke a citromsav, amely gyártása alapozta meg későbbi fejlődését. A II. Világháború éveiben a penicillin tömeggyártására kifejlesztett technológia tette lehetővé hatalmas konszernné válását. 2000-ben a Warner-Lambert sikeres felvásárlását követően a Pfizer Inc.-et a világ 10 legnagyobb vállalata közé sorolják. Napjainkban tevékenysége gerincét innovatív, ember és állatgyógyászatban alkalmazott, nagyrészt vényköteles készítmények gyártása alkotja. Magyarországi leányvállalata 1991 májusa óta, Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Vállalat néven működik.

 

Mérföldkövek

1849

Charles Pfizer és Charles Erhart által megálmodott vegyipari kisvállalat megnyitja kapuit.

1862

Az élelmiszeriparban és vegyiparban egyaránt használható borkősav gyártása és hazai (amerikai) piacra bocsátása megkezdődik.

1919

Új technológia, amely a citromsav erjesztéssel történő, nagy mennyiségű előállítását teszi lehetővé, meghozta a sikert. Pfizer & Co. függetlenedik az európai citromtermelőktől.

1928

Alexander Fleming felfedezi a penicillint.

1941-44

Pfizer a penicillin gyártásának technológiáját módosítva lehetőséget teremt az antibiotikum óriási mennyiségű gyártására, biztosítva a II. Világháború sebesültjeinek ellátását, sok esetben életük megmentését.

1946

Alapításának 100 születésnapját ünnepelni készülő vállalat felvásárol egy hajógyári telepet Connecticutban és létrehozza a világ legnagyobb citromsav erjesztő telepét.

1950

Terramycin, a Pfizer Inc. kutatómunkájának első eredménye. Az első gyógyszer, amely a Pfizer neve alatt kerül forgalmazásra az USA piacán. Az első tengerentúli divízió létrehozása után az európai piacot is meghódítja.

1952

Állategészségügyi részleg születése. Feladata az állatgyógyászat problémáira megoldást találni.

1960

Connecticutban megnyitja kapuit a Pfizer hatalmas kutatóintézete.

1961

Manhattan, New York ad otthont a Pfizer központjának.

1971

A központi kutatási részleg alapításának éve. Feladata a gyógyászati és mezőgazdasági kutató tevékenység összehangolása.

1972

A Pfizer Inc. piaci értékesítési mutatói átlépik az egy milliárd dolláros álom küszöböt.

1993

A multinacionális vállalattá fejlődött Pfizer Inc. beindítja első gyógyszeradomány programját, amely a rászorulók millióinak kínálja a gyógyulás reményét.

2000

Pfizer Inc. és Warner Lambert fúziója egy minden eddiginél gyorsabb növekedést biztosítva adta meg a világ élvonalába tartozó gyógyszerészeti vállalatának új arculatát.

2001

William C. Steere, Jr. vezérigazgató bejelentette nyugdíjba vonulását és lemondott a vezetői testület élén betöltött elnöki posztjáról. A Pfizer Inc. vezérigazgatója és vezetői testületének elnöke Henry Mckinnell 2001. január 01-től.

2003

A 2003-ban felvásárolt Pharmacia gyógyszergyárral a Pfizer vált a világ legnagyobb kutatással és fejlesztéssel foglalkozó gyógyszergyárává, összesen 122.000 embert foglalkoztatva. Minden egyes nap kb. 40 millió embert kezelnek a Pfizer által fejlesztett gyógyszerekkel a világon.

2005

A Pfizer Inc. teljes forgalma 51,3 milliárd USD volt, melyből kutatásra közel 8 milliárd USD-t költött.

2006

A Pfizer Inc. eladta vény nélkül kapható (OTC) termékeit a Johnson & Johnson-nak, így mára a vállalat kizárólag vényköteles gyógyszerekkel foglalkozik. Ugyanebben az évben Henry McKinnell vezérigazgató bejelentette nyugdíjba vonulását és lemondott a vezetői testület élén betöltött elnöki posztjáról, így a Pfizer Inc. vezérigazgatója és vezetői testületének elnöke Jeffrey B. Kindler lett.

A New York-i székhelyű Pfizer Inc. jelenleg a világ vezető gyógyszergyártó cége, 153 országban képviselteti magát.

Alapítása, 1849 óta fejleszt, gyárt és forgalmaz piacvezető vényköteles készítményeket az embergyógyászat és az állatgyógyászat területén.

2006-ban a Pfizer Inc. forgalma 48,4 milliárd USD volt, a gyógyszergyártó cégek közül legtöbbet fordít kutatásra, ez az összeg 2006-ban elérte a 7,6 milliárd USD-t.A cég közel 12 000 kutatót foglalkoztat.

2008
Jeff Kindler vezérigazgató bejelenti a cég fejlődéstörténetének következő lépéseként a kisebb szervezeti egységekbe un. Business Unit struktúrába való tagolódást. A Business Unit struktúra lehetővé teszi az ügyfélközpontúbb működést, elősegíti, hogy korábban észleljük és reagáljunk az ügyfelek és páciensek szükségleteire, valamint a piaci változásokra.

2009
2009. október 15-én a Pfizer megvásárolja a Wyeth-et. Az egyesüléssel a vállalat széleskörű termék és terápiás portfólióra tesz szert, amely a betegek és fogyasztók mindennapjait teszik könnyebbé, minden életciklusban.

A Pfizer Inc. és a magyarországi leányvállalat közös pályázatának eredményeként 3 éves támogatást nyer a Dohányzás Leszokást Támogató Központ (DLTK). A támogatás lehetővé teszi, hogy létrejöjjön egy olyan Európában is egyedülálló központ, amely ingyenes és holisztikus terápiával támogatja a leszokni vágyókat, valamint továbbképzést nyújt az egészségügyi szakdolgozók számára.


2010
A Pfizer bejelenti, hogy új, szerteágazó kutatás-fejlesztési programot hoz létre Pfizer Worldwide Research and Development néven, ami a kis molekuláktól a nagy molekulákon át a vakcináig, a kutatás-fejlesztések tökéletesítését hivatott támogatni. A Wyeth akvizíció után a Pfizer korábban egy kétdimenziós kutatásfejlesztési struktúrát vezetett be biológiai terápiás és gyógyszer kutatásokra modellezve. Az akvizíció gyors és hatékony végbemenetele lehetővé tette, hogy a Pfizer a korábbi kutatások megtartásával átálljon az új kutatás-fejlesztési modellre.

Kutatás Fejlesztés Magyarországon: Egy nemzetközi kutatói partnerségi program keretében kiváló hazai kutatóintézeteket megbízva 600 millió forintot alapkutatások elvégzésére fordítottunk. Továbbá a magyar egészségügyben 1,75 Mrd-ot költöttünk klinikai kutatásokra, ezzel is javítva a hazai egészségügy színvonalát és elősegítve a legjobb kutatók itthon tartását.