Skip directly to content

Egészségügyi Romaster Program

Elindult az első egészségügyi Romaster

Hét tehetséges és elszánt diákot támogat a Pfizer a diploma megszerzésében.

Tovább bővült a támogatható diákok köre a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) kezdeményezésére két éve indult Romaster program keretében. Eddig közgazdász, jogi és műszaki érdeklődésű roma középiskolás tanulók fiataloknak nyújtottak segítséget, de az idei évtől a Pfizer segítségével már az egészségügyi pályán elhelyezkedni kívánó középiskolások is a program részesei lehetnek.

Az elképzelések szerint azzal, hogy támogatni tudják az erre rászoruló középiskolás roma diákok tanulását, jelentősen javítani lehet továbbtanulási esélyeiket.

A program kiemelt célja a tartós - a diploma megszerzéséig szóló - támogatás, ezzel is jobb lehetőséget biztosítva a tanulmányok befejezése utáni társadalmi beilleszkedésre. Éppen ezért a tanulók részére az érettségit megelőző középiskolai tanulmányok utolsó két tanévében és az érettségit követő nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok időtartamára biztosítják a támogatást. Az utóbbi nem csak anyagi segítséget jelent, talán ennél is fontosabb a támogató vállatoktól kijelölt mentorok szerepe, akik nemcsak szakmailag, de emberileg is segítenek a fiataloknak, valamint az, hogy a cégek által biztosított gyakorlati tapasztalatszerzés segítségével valódi munkakörülmények között is kipróbálhatják magukat a kiválasztott tanulók.

A tanulmányi támogatást pályázat útján lehetett elnyerni, amelyet a HBLF titkársághoz a jelenlegi középfokú oktatási intézmény ellenjegyzésével kellett benyújtani. A pályázatokat a HBLF és Pfizer bírálta el, így került kiválasztása 171 jelentkezobol a legjobb 7 diák. A személyes interjúk során felszínre kerülő egyéni történetek és családi sorsok nagyon megrázták a kiválasztásban résztvevő kollégákat is.

Az egyéni támogatásokon túl a Pfizer célja az is, hogy az egészségügy amúgy is nehéz humán erőforrás helyzetén egy picit talán enyhítve olyan egészségügyi dolgozók állhassanak munkába, akik sokkal, hatékonyabban és könnyebben megtalálják a hangot roma társaikkal. Persze az sem mellékes, hogy így talán a környezetükben dolgozók is érzékenyebbé, megértőbbé válnak a roma kisebbség elfogadására.