Skip directly to content

A gyógyszerhamisítás ellen

Hamis Gyógyszerek

A hamis gyógyszerek jellemzői

A gyógyszerhamisítványnak az egyik alapvető ismérve az, hogy nem tartalmazza azokat a szereket, azokat a hatóanyagokat, amelyek előírásosan abban a készítményben benne kellene, hogy legyenek. Rosszabb esetben az egészségre kimondottan káros vagy akár mérgező anyagokat, illetve ritkán még kábítószert is tartalmazhatnak a hamis gyógyszerek.

Több külső jel is utal arra, hogy a készítmény hamisítvány: például, ha nincsen magyar nyelvű felirat a dobozokon, illetve nincsen benne magyar nyelvű betegtájékoztató, vagy a gyógyszer szemmel láthatóan is rossz minőségű, például töredezett a széle, rosszul olvasható rajta a felirat, elmosódottak az élek, nem egyöntetű a színe, illetve nem pontosan ugyanolyan színű, mint amit megszoktunk a patikában vásárolt gyógyszernél. Emellett természetesen a várt hatás is elmarad, rosszabb esetben súlyos tünetek jelentkeznek, illetve egyéb jelek is utalhatnak a szer hamisságára, mint például az íze vagy állaga.

A hamis gyógyszerek előállítása, tárolása és szállítása

A hamis készítmények előállításához nem feltétlenül szükséges laboratóriumi környezet, sőt az ismert esetek többségében kimondottan ”barkács” jelleggel állítják elő ezeket a hamisítványokat, korántsem steril körülmények között. A tárolásuk módja szintén messze elmarad az eredeti gyógyszerek szigorú előírásaitól.

A legtöbb esetben ezek a hamis gyógyszerek Indiából, a Közel-Keletről vagy Kínából származnak, de természetesen volt már példa az USÁ-ban előállított hamis készítményre is.

A szállítás tekintetében is igen leleményes megoldásokra volt már precedens, például egy esetben játék mackókba rejtve akarták Kínából a világ más országaiba eljuttatni a hamis tablettákat.

A helyzet világszerteM

A növekedése ennek a piacnak becslések szerint évi 12-16 százalék, és elsősorban a fejlődő országokban ölt aggasztó méreteket. A fejlődő országokban a forgalmazott gyógyszereknek a 25 százaléka hamis, de vannak olyan országok, ahol akár 50 százaléka is. Ez nem egyszer okozott már súlyos egészségügyi katasztrófát, több ezer ember halálát dél-kelet-ázsiai országokban, illetve Afrikában, például malária epidémiában, ahol hatóanyag nélküli gyógyszert szedtek, sok ezren haltak meg. De emellett a fejlett országokat, így az USA-t sem kerüli el ez a fajta kereskedelem, ahol szintén hatalmas piaca van a hamis gyógyszereknek.

A helyzet Európában

A gyógyszerhamisítás ma már aggasztó méreteket ölt, a piac 10 százalékát jelenti, s évente mintegy 500 milliárd eurós adókiesést jelent a nemzeti költségvetéseknek, emellett ráadásul ez egy „gyilkos” iparág.

Elsősorban a nyugat-európai országokban az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb jelenség a hamis gyógyszer a legális patikai forgalmazásban is. Számos esetben került már sor tömeges gyógyszervisszahívásokra, mikor bejelentések alapján hamis készítményekre akadtak a hatóságok.

A helyzet Magyarországon

Sajnos hazánkban is egyre elterjedtebb a hamis gyógyszerek kereskedelme, ám a legális patikai forgalmazásba még nem került be hamisított gyógyszer, így nálunk jelenleg kizárólag illegális csatornákon keresztül kerülnek értékesítésre ezek a készítmények. Magyarországon nagyon szigorú a gyógyszerellátási láncnak az ellenőrzése és az Országos Gyógyszerészeti Intézet hatáskörében végzett vizsgálatoknak az eljárásmódja, így amit patikában vásárolhatunk, az megbízható, jó minőségű gyógyszer.

Hazánkban elsősorban vényköteles „életmód” gyógyszerek hamisítványaival találkozhatunk, amelyekhez egyébként megelőző orvosi vizsgálattal lehetne hozzájutni legálisan. A legtöbb esetben viszont az emberek szégyenérzetükre, vagy időhiányra hivatkozva egyszerűbb megoldásnak tartják az „utcán” megvásárolni a készítményt.

A Magyarországon lefoglalt hamis gyógyszerek jellemzően nem itt készülnek, hanem a csomagolásokon szereplő feliratokból ítélve legtöbbször valamilyen közel-keleti országból, esetleg Indiából vagy Kínából érkeznek hazánkba.

Főbb törekvéseink

  • Parallel kereskedelem szigorú szabályozása, hogy ne kerülhessen hamisítvány a legális ellátó láncba
  • Hatóságokkal való szoros együttműködés a felderítésben és bűnüldözésben (Rendőrség, VPOP, OGYI)
  • Hatósági felvilágosító tevékenység megkezdése
  • Internetes, illetve utcán elhelyezett hirdetések felderítése (a dealerek megadott elérhetőségei alapján)
  • Szabadalombitorlás, védjegybitorlás elleni fellépés
  • Megfelelő jogi környezet kialakítása A gyógyszerhamisítás, mint kategória a büntető törvénykönyvben nem szerepel. Vannak viszont más olyan büntető törvényi tényállások (pl. csalás, visszaélés méreggel, minőség hamis tanúsítása, rossz minőségű termék forgalomba hozatala), amik miatt büntetőeljárást lehet indítani ilyen ügyekben. (Nem csupán szabálysértés a hamis gyógyszerekkel való kereskedelem. Mint a legtöbb, a jogalkotó által szankcionált cselekménynek, van szabálysértési alakzata, és van a bűncselekményi körben vétségi és bűntetti alakzata is, több tényezőtől függően. A bűntetti alakzatnál 3-5-8 éves szabadságvesztés is kiszabható. A jogszabályok és a jogszabályi háttér létezik, így nem azon kell elsősorban változtatni. A probléma inkább az, hogy a politikai akarat nincs meg a jogszabályok betartatására, és így a hatóságok nem lépnek fel erélyesen)
  • Veszélyességének megfelelő büntetések kiszabása, annak nyilvánosságra hozatala elrettentés céljából
  • Elrettentő példák, egészségkárosodások nyilvánosságra hozatala

Hatóságok segítsége

Számos értékes szemléltető anyag áll a rendelkezésünkre, amelyeket át tudunk adni a hatóságoknak, illetve amelyek segítségével olyan előadásokat tudunk tartani, ami alapján könnyebben megkülönböztetik egymástól a hamis gyógyszert a valóditól, illetve tágabb képet kapnak a hamisítás egyéb aspektusairól. A bűnüldözési munkát reményeink szerint egy ilyen jellegű felvilágosítás segíteni fogja.

Hamis Gyógyszerek Tájékoztató.pdf Hamis Gyógyszerek Tájékoztató 313 KB