• Jognyilatkozat

  • Adatvédelmi szabályok

  • Cookie Irányelv

HOT TOPIC Placeholder

ÖN JELENLEG ITT VAN:  Főoldal / Terápiás területeink / Dohányzásról való leszokás

DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKÁS

A világ egyik legnagyobb népegészségügyi problémája, hogy hogyan csökkentsék a dohányosok számát, hiszen e függőség okozta halálesetek száma világszerte meghaladja az évi 8 milliót, amelyből kb. 1,2 millióan passzív dohányosok.

Tanulmányok is megerősítik, hogy a dohányzás okozta egészségügyi kockázatoknak csak kevesen vannak tudatában, azonban amikor megértik a legtöbben szeretnének leszokni.

Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

A függőség hátterében nemcsak mentális, de fizikai okok is állnak, és annak érdekében, hogy valaki valóban leszokjon a dohányzásról, meg kell tanulnia kezelni és szembenézni a fennálló okokkal. 

A cigaretta fő kémiai alkotóeleme, a nikotin okoz függőséget a dohányosokban. Az idő múlásával az agy egyre jobban megszokja a nikotint, elvonása ingerlékenységet, szorongást okozhat. Minél hosszabb ideig fennáll a dohányzás és lerakódnak a cigaretta toxinjai, annál nagyobb a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának esélye.

A dohányzás könnyen a mindennapi élet részévé válhat, hiszen bizonyos emberek, helyek, érzések, események és hangulatok kapcsolódnak hozzá. Akár napi rutinná is válhat (pl.: a kávé mellett egy szál cigaretta), amely szintén ösztönző tényező. Minden mozdulat, társuló érzés berögződik és kapcsolatot alakít ki az aggyal. Tegyük fel, hogy rendszeresen dohányzik a konyhában, az agynak olyan üzenetet közvetít, hogy a konyha dohányzásra alkalmas hely, így a konyhába lépéskor már automatizmusként jelenik meg.

A dohányzásról való leszokás nehéz, de lehetséges!

Az első lépésként ajánlott egy terv kidolgozása, amelyben lelkileg és fizikailag is felkészítheti magát az Ön előtt álló folyamatokra.  A terv elkészítése után beszélje azt meg családtagjaival, barátaival, mert támogatásuk nagyban segítheti a leszokás sikerességét.​​​​​​​

Felmérések szerint azok a dohányosok, akik a leszokáshoz nem használtak semmilyen rásegítő, leszokást támogató terápiát, csupán 4%-ban voltak képesek letenni a cigarettát. Ugyanakkor szakember és bizonyítottan hatásos leszokást támogató terápia használata mellett akár ötszörösére is nőhet a sikeres leszokások száma.

Beszéljen orvosával, hiszen számos lehetőség támogatja a dohányzásról való leszokást, amely csökkentheti a folyamattal járó kihívásokat is.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.

Lezárva: 2020.10.28.

RólunkA Pfizer logórólTörténetünkVállalati kultúránk és értékeink A Pfizer Magyarországon VezetőinkCOVID-19A COVID-19 elleni vakcinafejlesztésről A COVID-19 elleni vakcinafejlesztés mérföldkövei Az mRNS vakcinákról Gyakran ismételt kérdésekTerápiás területeinkDaganatos betegségekSzív- és érrendszeri betegségekDohányzásról való leszokásRitka betegségekVédőoltásokkal megelőzhető betegségekTársadalom és tudomány Gyógyszeradományok intézményeknekPályázati lehetőség betegszervezeteknek Biztonságos gyógyszerhasználat GyógyszerbiztonságKlinikai kutatás Gyógyszerhamisítás Aegrotus Alapítvány Támogatott szervezetek Karrier Csatlakozz hozzánkHírekSajtószoba