Skip directly to content

Leukémia

 

A leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése. A csont üregeit kitöltő csontvelő, amely zsírsejtekből és támogató szövetekből áll, az őssejteken keresztül termeli a vér három fő sejttípusát, a fehérvérsejtet, a vörösvértestet és a vérlemezkéket.

 • A vörösvértestek oxigént szállítanak a tüdőből a test többi szövetébe, majd a keletkezett szén-dioxidot visszajuttatják tüdőbe a kilégzéshez.
 • A vérlemezkék (trombocita) a vér sejtmag nélküli, kisméretű elemei, a véralvadásban van szerepük. Az érfal sérülése esetén az érfalra tapadt vérlemezkék segítik a véralvadást, megakadályozzák, hogy a vér elhagyja az érpályát.
 • A fehérvérsejtek segítenek a fertőzések leküzdésében. A fehérvérsejtek fő típusai a limfociták, granulociták és monociták.
  • A fő sejtnek a limfocita tekinthető, amely az immunrendszerben jelentős szereppel bíró nyirokrendszer része. A nyirokrendszer főbb részei a nyirokcsomók, a lép, a mandulák, a csontvelő, a csecsemőmirigy, az emésztő- és légzőrendszerben megtalálható nyirokszövetek A limfociták a limfoblaszt sejtekből fejlődnek ki. Feladata, hogy érett állapotban a szervezetet érintő fertőzések ellen küzdjön. Két fő típusa van a T és a B limfocita.
  • A granulociták, olyan sejtek, amelyek enzimeket és egyéb anyagokat tartalmaznak és aktív mozgásukkal körbeveszik a szervezetbe hatoló idegen anyagokat, védekező mechanizmusukkal elpusztíthatják a baktériumokat. A granulociták 3 típusát méretük, színük és bennük lévő enzimek alapján különböztethetjük meg: neutrofil, basofil és eozinofil.
  • A monociták a fehérvérsejt legnagyobb méretű alkotóelemei, általánosan egy napig keringenek a véráramban, majd a test szöveteiben makrofágokká alakulnak, hogy körül vegyék és megsemmisíthessék a baktériumokat.

Szabályos működés esetén a sejtek teljes fejlettségükig a csontvelőben maradnak és csak érettségük után kerülnek a véráramba. Leukémia esetén a csontvelő túl sok fehérvérsejtet termel, amely kikerül a véráramba, megakadályozva a normál vérsejtek hatékony működését. Vörösvértestek hiánya esetén vérszegénység alakul ki, a vérlemezkék hiánya véralvadási problémákat okoz. Az egyensúly felborulásával a fertőzések leküzdésében szerepet játszó fehérvérsejtek nem tudják teljesíteni feladatukat.

A leukémiát az előrehaladás gyorsaságától függően két kategóriába soroljuk:

 • Krónikus leukémia esetén a kóros sejtek lassabban halmozódnak fel, így a megmaradó sejtek működése lassítja a betegség előrehaladását.
 • Akut leukémia esetén a rendellenes vérsejtek, amelyeket gyakran blasztoknak neveznek, gyorsan növekednek, megakadályozva a többi sejt megfelelő működését. Kezelés nélkül a beteg állapota gyorsan súlyosbodik.

A leukémia négy fő típusa:

Diagnózis felállítása

A vérvizsgálat a vér alkotóelemeinek százalékos eltolódását, egyéb eltéréseket, gyulladásra utaló jeleket mutatja ki. Abban az esetben, ha a vérvizsgálat felveti a leukémia lehetőségét további vizsgálatokra van szükség.

A csontvelő-vizsgálat elengedhetetlen a diagnózis megerősítéséhez. A mintavétel történhet a szegycsontból és a medencecsontból is. A csontvelő részletes vizsgálata szükséges a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.

 

Forrás:
American Cancer Society -  What is Acute Lymphocytic Leukemia - www.cancer.org

 

Lezárva: 2020.10.28.