• Jognyilatkozat

 • Adatvédelmi szabályok

 • Cookie Irányelv

HOT TOPIC Placeholder

ÖN JELENLEG ITT VANFőoldal / Terápiás területeink / Daganatos betegségek / Leukémia

LEUKÉMIA

A leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése. A csont üregeit kitöltő csontvelő, amely zsírsejtekből és támogató szövetekből áll, az őssejteken keresztül termeli a vér három fő sejttípusát, a fehérvérsejtet, a vörösvértestet és a vérlemezkéket.

 • vörösvértestek oxigént szállítanak a tüdőből a test többi szövetébe, majd a keletkezett szén-dioxidot visszajuttatják a tüdőbe a kilégzéshez.
 • vérlemezkék (trombocita) a vér sejtmag nélküli, kisméretű elemei, a véralvadásban van szerepük. Az érfal sérülése esetén az érfalra tapadt vérlemezkék segítik a véralvadást, megakadályozzák, hogy a vér elhagyja az érpályát.
 • fehérvérsejtek segítenek a fertőzések leküzdésében. A fehérvérsejtek fő típusai a limfociták, granulociták és monociták.
  • A fő sejtnek a limfocita tekinthető, amely az immunrendszerben jelentős szereppel bíró nyirokrendszer része. A nyirokrendszer főbb részei a nyirokcsomók, a lép, a mandulák, a csontvelő, a csecsemőmirigy, az emésztő- és légzőrendszerben megtalálható nyirokszövetek A limfociták a limfoblaszt sejtekből fejlődnek ki. Feladata, hogy érett állapotban a szervezetet érintő fertőzések ellen küzdjön. Két fő típusa van a T és a B limfocita.
  • granulociták, olyan sejtek, amelyek enzimeket és egyéb anyagokat tartalmaznak és aktív mozgásukkal körbeveszik a szervezetbe hatoló idegen anyagokat, védekező mechanizmusukkal elpusztíthatják a baktériumokat. A granulociták 3 típusát méretük, színük és bennük lévő enzimek alapján különböztethetjük meg: neutrofil, basofil és eozinofil.
  • A monociták a fehérvérsejt legnagyobb méretű alkotóelemei, általánosan egy napig keringenek a véráramban, majd a test szöveteiben makrofágokká alakulnak, hogy körül vegyék és megsemmisíthessék a kórokozókat.

Szabályos működés esetén a sejtek teljes fejlettségükig a csontvelőben maradnak és csak érettségük után kerülnek a véráramba. Leukémia esetén a csontvelő túl sok fehérvérsejtet, gyakran éretlen előalakot (ún. blasztot) termel, amely kikerül a véráramba, megakadályozva a normál vérsejtek hatékony működését. Az egyensúly felborulásával a fertőzések leküzdésében szerepet játszó fehérvérsejtek nem tudják teljesíteni feladatukat.

A leukémiát az előrehaladás gyorsaságától függően két kategóriába soroljuk:

 • Krónikus leukémia esetén a kóros sejtek lassabban halmozódnak fel, így a megmaradó ép sejtek normál működése lassítja a betegség előrehaladását.
 • Akut leukémia esetén a rendellenes, éretlen vérsejtek, amelyeket blasztoknak neveznek, gyorsan növekednek, megakadályozva a normál sejt megfelelő működését. Kezelés nélkül a beteg állapota gyorsan súlyosbodik.

A leukémia négy fő típusa:

Diagnózis felállítása

vérvizsgálat a vér alkotóelemeinek százalékos eltolódását, egyéb eltéréseket, gyulladásra utaló jeleket mutatja ki. Abban az esetben, ha a vérvizsgálat felveti a leukémia lehetőségét további vizsgálatokra van szükség.

csontvelő-vizsgálat elengedhetetlen a diagnózis megerősítéséhez. A mintavétel történhet a szegycsontból és a medencecsontból is. A csontvelő részletes vizsgálata szükséges a leghatékonyabb kezelés kiválasztásához is.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.

Forrás:
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2022. május 18.
PP-UNP-HUN-006
RólunkA Pfizer logórólTörténetünkVállalati kultúránk és értékeink A Pfizer Magyarországon VezetőinkCOVID-19A COVID-19 elleni vakcinafejlesztésről A COVID-19 elleni vakcinafejlesztés mérföldkövei Az mRNS vakcinákról Gyakran ismételt kérdésekTerápiás területeinkDaganatos betegségekSzív- és érrendszeri betegségekDohányzásról való leszokásRitka betegségekVédőoltásokkal megelőzhető betegségekTársadalom és tudomány Gyógyszeradományok intézményeknekPályázati lehetőség betegszervezeteknek Biztonságos gyógyszerhasználat GyógyszerbiztonságKlinikai kutatás Gyógyszerhamisítás Aegrotus Alapítvány Támogatott szervezetek Karrier Csatlakozz hozzánkHírekSajtószoba