Skip directly to content

A Pfizer lehetőséget teremtett egy korszerű, országos diagnosztikai hálózat kiépítésére

 

A Platelia Galaktomannan ELISA tesztkészüléknek és a korai felismerésnek köszönhetően javulhat az invazív gombás fertőzések diagnosztikai lehetősége és a hatékony, megfelelő terápia alkalmazása a betegség jobb és gyorsabb kezelése érdekében a dél-magyarországi régióban.

A csökkent immunitású betegeknél előforduló invazív aspergillosis (IA) egy olyan gombainfekció, amely alig észlelhető, számos más betegségre emlékeztető klinikai tünetekkel kezdődik. Ugyanakkor az IA halálozási aránya rendkívüli magas, aminek az az oka, hogy a gomba nagymértékű elszaporodása előtt nehéz a betegséget megbízhatóan és időben diagnosztizálni. A Pfizer Kft. által átadott aspergillus kimutatására szolgáló Platelia Aspergillus ELISA teszt megbízható és gyors eredményt biztosít a betegség azonosítására. A teszt segít a klinikusoknak abban, hogy korán diagnosztizálhassák az invazív aspergillosist és hamarabb kezdjék meg a megfelelő kezelést.

2011-ben a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával Győr mellett még két másik mikrobiológiai laboratóriumban (Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ) nyílik lehetőség a teszt alkalmazására. Ezek a laboratóriumok regionális központként is működhetnek majd. Ezzel a Pfizer Kft. lehetőséget teremtett egy korszerű, országos diagnosztikai hálózat kiépítésére, megoldást kínálva arra, hogy Budapest mellett a regionális centrumok is segítséget nyújtsanak a környező kórházaknak az aspergillus fertőzés korszerű és gyors diagnosztikai ellátásában.