Skip directly to content

Egészségdíj - 2010

 

             Egészség-díj 2010 – lehet nevezni!

      

 A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, új kategóriákkal bővítve, Győrfi Pál fővédnökségével, dr. Zacher Gábor toxikológus közreműködésével hirdetjük meg az Egészség-díjat. A kezdeményezés, amelynek középpontjában az egészséges életmód és a kapcsolódó pozitív példák bemutatása áll, 2009-ben indult a Pfizer és a Médiaunió közös kezdeményezésére, Küldetése, eredeti célkitűzése nem változott, továbbra is a hétköznapi pozitív példákra fókuszál, azokat igyekszik példaértékűként bemutatni.

Az országos mozgalom által ismét erkölcsi és anyagi elismerésben részesülhetnek egyének, civil szervezetek, munkahelyi csoportok, egészségügyi dolgozók, akik tevékenységükkel példát mutatva hozzájárulnak az egészséges életmód népszerűsítéséhez, a lakosság életmódváltással kapcsolatos pozitív attitűdjének kialakításához.

 „Olyan széles körben alkalmazható, jó ötleteket, pozitív példákat keresünk, és olyan lelkes embereket szeretnénk bemutatni, akik valóban tettek és tesznek a körülöttük élők egészsége érdekében. A Pfizer, mint a világ egyik vezető gyógyszergyártó és forgalmazó vállalata, az egészséges életmód mellett elkötelezett. Az Egészség-díj számunkra egy olyan rendkívüli lehetőség, amely által az egészséges életmód fontosságát erőteljesen hangsúlyozhatjuk, és a lehető legszélesebb kört szólíthatjuk meg.  Mint gyógyszeripari vállalat az a célunk, hogy az emberek ne csak akkor forduljanak hozzánk, amikor már baj van, és gyógyszert kell szedniük, hanem az Egészség-díj kapcsán, egy jó, ötlet jó példa által, maguk is kedvet kapjanak egy kellemes, baráti társaságban folytatott rendszeres futáshoz, egy pozitív energiákkal feltöltő hétvégi testmozgáshoz. Idén új kategóriákat is meghirdettünk, így a dohányzás, mozgás, táplálkozás mellett az alkohol és az egészségügyi dolgozók aktivitását elismerő szakmai kategória is színesíti a versenyt. Külön öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a magyar egészségügy elismert szaktekintélyei is csatlakoztak kezdeményezésünkhöz. – mondta Dr. Rékassy Balázs, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. közkapcsolati, stratégiai és kommunikációs igazgatója.

 „Hosszú éveken át magam is szirénázó mentőautóval próbáltam segíteni a bajbajutottakon. Munkám során egyre erőteljesebben éreztem valamiféle tehetetlenséget. Tehetetlenséget, hiszen hiába értünk ki 10-15 perc alatt a helyszínre, a baj már sokszor visszafordíthatatlanul megtörtént. Hiszem és tudom, hogy az infarktusok, agyvérzések és más szörnyű betegségek nagy része megelőzhető. Nincs nagy titok, a lényeg az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a tudatos táplálkozás, az ártalmak kerülése és a lelki nyugalom. Néhány hónappal ezelőtt teljesen abbahagytam a dohányzást, nem iszom kávét, igyekszem egészségesen táplálkozni és szakítok időt a rendszeres sportolásra is. Véleményem szerint sok ember él hozzám hasonlóan stresszes életet, ezért remélem, egyre többen átérzik az egészséges életmód fontosságát.” – vallja az Egészség-díj fővédnöke, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Pr és kommunikációs igazgatója. 

Az alkohol kategória védnökségét dr. Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház osztályvezető főorvosa vállalta el. „Az alkohol kategória meghirdetését többek között az teszi indokolttá, hogy Magyarországon kb. 800.000 alkoholista él, szinte minden családban van egy olyan „fekete bárány”, aki az alkohol rabja. Azért vállaltam el a kategória védnökségét, mert a statisztikák szerint pillanatnyilag 13,8 liter 98%-os alkoholt fogyaszt el minden magyar állampolgár, beleértve a 13 éves fiamat és az 1 napos csecsemőt is, akik nyilvánvalóan egy csepp szeszt sem fogyasztanak.”- hangsúlyozta Zacher Gábor a kategória fontosságát.  

Szakmai díjban – amint ezt Győrfi Pál elmondta – a mások életéért és egészségéért küzdő egészségügyi dolgozók részesülhetnek, akik testi, szellemi és érzelmi erőforrásaik felhasználását igénylő, áldozatos munkájuk mellett kiemelkedőt nyújtanak az egészségmegőrzés terén is. 

Egyének, oktatási intézmények (általános iskola, középiskola, főiskola, egyetem, kollégium, osztály, évfolyam), sajtó - bármilyen sajtóorgánum (újság, tv, rádió, internetes portál), munkahelyek, közösség (pl. baráti társaság, klub, település) és a gyógyító szakmában dolgozók kiemelkedő erőfeszítéseit, hatékony és ötletes segítségét bemutató pályázatokat ismert és elismert egészségügyi szakemberekből, közéleti személyiségekből álló zsűri bírálja majd el. A pályázati anyagok szöveges és képi dokumentációját a www.egeszsegdij.huhonlapon lehet feltölteni, határidő: 2010. október 10. Az ünnepélyes díjátadó előreláthatóan 2010 novemberében lesz. 

Összességében a verseny elsősorban nem ismerterjesztésről, sokkal inkább gyakorlatban is megvalósítható, rég óta halogatott, életmódváltással kapcsolatos tervek megvalósításáról, pozitív példák bemutatásáról szól. 

Egészség-díj: az erkölcsi elismerés mellett a zsűri kategóriánként bruttó 500.000 forintot ítél oda a nyerteseknek.