Skip directly to content

GE-Pfizer közös szervezésű egészség-gazdaságtani konferencia

GE-Pfizer közös szervezésű egészség-gazdaságtani konferencia

A magyarországi kardiovaszkuláris betegségek összehangolt megelőzésének és korai diagnosztizálásának módjairól, valamint az egészségügyi és gazdasági terhek fenntartható menedzseléséről tartottak konferenciát hétvégén Balatonalmádiban a General Electric Healthcare,valamint a Pfizer gyógyszergyártó cég szervezésében, 150 vezető magyar szakember részvételével olvasható az eseményről kiadott anyagban.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek magasan az első helyen állnak a halálozások okaként, és emellett mind az egyén, mind a társadalom szempontjából jelentős gazdasági terhet jelentenek. Míg 2006-ban Magyarország 223 milliárd forintot (770 millió eurót) költött a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, ennek a gazdaságra kiható további költsége csaknem 422 milliárd forint (1,5 milliárd euró) volt!

A magyarországi GE Healthcare és a Pfizer gyógyszergyártó cég közösen kívánják felhívni a figyelmet erre a problémára, és az országos szintű lépések érdekében nemzetközi és magyar szakemberek széles körét vonták be a hazánkban központi szerepet betöltő betegség megvitatásába.

A külföldi előadók a szűrés és megelőzés, tehát többek között a dohányzásról való leszokást segítő gyakorlataikat mutatták be, és megvitatták a szív- és érrendszeri megbetegedések integrált, betegség-központú megközelítésének magyarországi lehetőségeit.

Vincze Rita, a GE Healthcare közép- és kelet-európai területi értékesítési vezetője úgy nyilatkozott: "Magyarország egészségügye válaszút előtt áll, és eldöntheti: a korai felismerésre, diagnosztizálásra és kezelésre összpontosítja figyelmét, vagy szembesül a nagyobb költségekkel, amit a szív- és érrendszeri betegségek demográfiai hulláma ró az egészségügyi rendszerre."

Rékassy Balázs a Pfizer közkapcsolati, stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója hozzátette: "A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban egyre több embert érintenek. A magyarországi várható élettartamra vonatkozó kedvezőtlen adatok alapján a kórházi orvosok, egészségügyi közgazdászok, az egészségügyi döntéshozók, a vezetők és - természetesen - az állampolgárok részéről is közös erőfeszítésre van szükség. Összefogásra, hogy valódi lépéseket tehessünk az egészségesen eltöltött évek számának növelése érdekében. A konferenciát is azért kezdeményeztük, hogy közösen gondolkodva meghatározzuk a szükséges lépéseket. Hiszünk benne, hogy a résztvevők megtalálják a megfelelő politikai és finanszírozási megoldásokat, amelyek révén javulhat a magyarok várható élettartama és életminősége."

Forrás: Szívügyeink: megéri-e a megelőzés?