Skip directly to content

Nagy értékű diagnosztikai eszközt adományozott a Pfizer

 


2011. március 30-án került  átadásra a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. nagy értékű adománya Debrecenben.  Az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke, Dr. Paragh György egyetemi tanár vette át a felsőkategóriás ultrahang készüléket. A berendezés mozgásszervi megbetegedések korai felismerését, a kezelés sikerességének mérését és akár terápiás beavatkozások lehetőségét teremti meg.

A mozgásszervi ultrahang vizsgálatok új lehetőséget jelentenek a reumatológia világában. Az ultrahang technológia fejlődésének köszönhetően ma már gyorsan, kényelmesen és beavatkozás nélkül vizsgálhatóak többek között az izmok, szalagok, ízületek, ízületi rések és az ízületi porc. Az ultrahang számos gyakori mozgásszervi megbetegedésben, köztük a szisztémás gyulladásos ízületi betegségekben segíti a korai és még pontosabb diagnózis felállítását, az adott betegség nyomon követését vagy az alkalmazott terápia hatásosságának ellenőrzését. A készülék ultrahang vezérelt beavatkozásokra is lehetőségeket ad.

 “A sokízületi gyulladás korán tönkreteheti az ízületeket, emellett ismeretes, hogy ezekben az artritiszes betegekben megnő a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága és halálozása is. Ezért mind az ízületek, mind a szív-érrendszer korai elváltozásainak felismeréséhez elengedhetetlenek az érzékeny képalkotó módszerek. A most átadásra kerülő, legkorszerűbb ultrahangkészülékkel mind a mozgásszervek, mind a szív és erek kóros elváltozásai már nagyon korán felismerhetők, ami lehetővé teszi a korai gyógyszeres beavatkozást és a megelőzést. A készülék tehát mindenképpen szolgálni fogja a betegek érdekeit, a betegséggel és szövődményeivel kapcsolatos ismeretek továbbfejlesztését és a korai megelőzés és kezelés elveit” mondta Dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a Reumatológiai Tanszék vezetője.

Azonban, mint minden új vizsgálati módszer esetén, itt is szükség van a jól képzett szakemberekre. A Pfizer így nem csak az eszközadománnyal kíván hozzájárulni a magyar reumatológia fejlődéséhez, hanem a szakmával közösen kialakított képzési programot is támogatja, valamint segíti a területen indított kutatási elképzelések megvalósulását is.

 "A Reumatológiai Tanszék 2008-ban költözött a régi I. sz. Sebészeti Klinika épületébe, új helyre. A DE OEC saját forrásából és a partnerek támogatásával 700 négyzetméteres felújított osztályt, szakrendelőket, tornateremet, fizioterápiás egységet valósított meg, mely a modern kor minden igényét kielégíti. Bár a DE OEC mindig is arra törekedett, hogy önerőből és pályázati források bevonásával az intézményben folyó oktató, gyógyító és kutató munkát hatékonyabbá tegye, és hogy a korszerű infrastruktúra továbbfejlesztésével a gyógyulás esélyeit még elérhetőbbek legyenek az itt kezelt betegek számára, mégis örömmel fogadunk minden olyan támogatást, amely e célunk elérésében segít bennünket. Különösen nagyra értékeljük azon kiemelkedő cégek támogatását, amelyek, ismerve az egészségügy jelenlegi helyzetét, nagylelkű adományaikkal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegellátás továbbra is magas színvonalon valósulhasson meg intézményünkben. A Pfizer által adományozott modern ultrahang gép újabb lépés a korszerű gyógyítás útján – hangsúlyozta Dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.