Skip directly to content

Nemzetközi Dohányzás Ellenes Kiállítás – 2009. május 4. Országgyűlési Képviselői Irodaház

Nemzetközi Dohányzás Ellenes Kiállítás – 2009. május 4. Országgyűlési Képviselői Irodaház

Magyarországra érkezett az eddig tíz országot bejárt dohányzásellenes kiállítás. A megrázó képsorokat bemutató tárlat megnyitóját tegnap rendezték az Országgyűlési Képviselői Irodaházban.

Kanada volt az első ország, amely 2001-ben bevezette a dohánytermékeken a képi figyelmeztetések használatát, az országnak jelenleg tizenhat saját illusztrációja van. Kanadát Románia és Anglia követi a sorban. Egyben ezek az országok jelentik az Association of European Cancer Leagues (Az Európai Rákligák Szövetsége, ECL) által rendezett kiállítás első állomáshelyeit is.

„Tudta, hogy hazánkban a dohányzás következtében annyi ember veszíti életét, mintha hetente két Airbus zuhanna le?" - ezzel a felütéssel „köszöntik" a rendezők a The Power of the Communications Against Tobacco (A kommunikáció ereje a dohányzás ellen) című kiállítás látgatóit. Majd sokkolóbbnál sokkolóbb képsorok következnek, melyeknek anyagát az egyes országokban használatos, a dohányzás súlyos következményeire rámutató figyelmeztetésekből válogatták össze.

„Egy kisváros lakossága tűnik el évente" - a kiállítás megnyitóján Kökény Mihály, az Egészségügyi Bizottság elnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy évente 125 ezer halálesetből 25 ezer közvetlenül a dohányzással magyarázható. Azt is elmondta, hogy van politikai felelősség e kérdésben, az iskolákat és közösségeket támogatni kell a dohányzásra való rászokás megelőzésében, illetve a leszokás elősegítésében.

Luk Joossens, az ECL tanácsadója elmondta, hogy az erőteljes képekkel eddig a világ 24 országának dohánytermékein lehet találkozni. Jövőre Lettország és Svájc fogja gyarapítani az egészség megőrzését vizuális hatásokkal elősegítő országok listáját. Joossens tíz érvet sorolt fel, melyek azt támasztják alá, hogy a kormányoknak támogatniuk kell a kezdeményezést. Ezek között szerepelt többek között az, hogy a képek sokkal szembetűnőbbek és informatívabbak, mint a szöveges üzenetek.

Emellett a fotókkal ellátott dohánytermékek kevésbé csábítják vásárlásra a vevőket. Ezt bizonyítja egy felmérés is, mely szerint a 15-17 év közötti belgiumi dohányosok 48 százaléka tartja kevésbé vonzónak az új köntösbe bújtatott árut. Ráadásul technikailag és jogilag is könnyen kivitelezhető az intézkedés, emellett az országok kormányainak alig kerül valamibe, mivel a költségek a dohányipart terhelik.

Mikola István, az Egészségügyi Bizottság alelnöke szerint ilyen sokkoló kiállításnak még nem adott otthont a Képviselői Irodaház. A volt egészségügyi miniszter úgy véli, a legfontosabb kérdés az, hogy mi áll a káros szenvedély mögött. Szerinte mély társadalmi frusztráció okozza azt, hogy az iskolák előtt elsétálva hetedik-nyolcadik osztályos diákokat is cigarettával a kézben lehet látni és, hogy a szegényebb emberek hamarabb vesznek egy doboz dohányt, mint mondjuk kenyeret.

Mikola a megoldás kulcsát a példamutatásban látja, abban, hogy az egészségügy dolgozói ne dohányozzanak és az óvónők, pedagógusok se gyújtsanak rá a tanulók előtt. Mikola szerint nem sok örömöt szerez ez a kiállítás, de egy közös akarat járja be a világot, mely szerint mindenhol be kell mutatni azt, hogy a dohányzás milyen romboló folyamatokat indít be.

Az Európai Unión belül Belgiumban kerültek leghamarabb - 2005 novemberében - elrettentő fotók a cigarettás dobozokra, az EU-ban jelenleg negyvenkét képi figyelmeztetés és tizenhat szöveges felhívás van használatban, míg előbbiek kialakításában a tagállamok szabad kezet kapnak, utóbbiak általánosan megszerkesztettek és kötelező érvényűek.

Forrás: Sokkolták Mikolát