Skip directly to content

Pfizer-GSK együttműködés

Pfizer-GSK együttműködés

Kizárólag HIV-gyógyszerek kutatására, fejlesztésére és ezen gyógyszerek kereskedelmére hangsúlyt helyező világelső vállalat felállítását jelentette be közösen a A GlaxoSmithKline (GSK) és a Pfizer.

Az új vállalat sokkal hatékonyabb, és szélesebb spektrumú lesz, mint a két gyógyszercég külön-külön, és 19 százalékos részesedése lesz egy növekvő piacon, valamint kiemelkedő gyártási technológia jellemzi majd. A GSK kezdetben 85 százalékot vállal az új cég részesedéséből, míg a Pfizer 15 százalékot - derült ki az eseményről kiadott sajtóközleményből.

Andrew Witty, a GSK vezérigazgatója elmondta: "Meghatározó lépés ez a GSK részéről, melyben új fókuszt teremtve, még több gyógyszert, még hatékonyabban tudunk eljuttatni azoknak az embereknek, akik a HIV/AIDS problémájával küzdenek. Ennek a különleges vállalkozásnak az alapját egy széleskörű termékportfólió, és gyártási erőforrások képezik, amelyek egyensúlyban vannak a vállalat bevételével, és töretlen kutatási elhivatottságával.
A HIV sajnos továbbra is globális fenyegetettséggel bír, egyre növekvő előfordulási aránnyal és rezisztenciával. Ez az új vállalat arra hivatott, hogy választ adjon ezekre a kihívásokra, és javítsa a kezelés elérhetőségét."

"Azzal, hogy egyesítjük a Pfizer és a GlaxoSmithKline egymást kiegészítő erősségeit és képességeit, új, vezető szerepű vállalatot hozunk létre a HIV területén, megerősítve ezzel töretlen elkötelezettségünket a betegség kezelése iránt. A cégek jelenlegi HIV vírus kezelésére használt termékeinek erősségével, csakúgy, mint a Pfizer HIV gyógyszerek gyártásával és a GSK globális terjesztési kapacitásával jó esély van arra, hogy új, még fejlettebb kezelési módokat juttassunk el a betegekhez még gyorsabban, és még hatékonyabban. Az új vállalat lehetőséget ad arra, hogy közösen még több beteghez juthassunk el, és még többet tehessünk a HIV kezeléséért globálisan, mint a két vállalat külön-külön" - tette hozzá Jeff Kindler, a Pfizer vezérigazgatója.

Az új vállalat egyértelmű célja, hogy fejlessze olyan innovatív HIV kezelési módszerek és készítmények kutatását és fejlesztését, melyek javítják a beteg-együttműködést, és a vírus rezisztencia leküzdését.

A vállalat 6 innovatív termék további fejlesztését és gyártását kezdi el, amely magában foglal 4, II-es fázisban lévő gyógyszermolekulát is. Összesen 17 molekula áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy fix-dózisú kombinációban fejleszthesse ki a HIV kezelésére alkalmas új készítményeket. Ezek fejlesztésére közvetlenül a GSK és a Pfizer R&D részlegei segítségével kerül sor.

Az új cég a korai fázisban levő kutatásokra, és új HIV készítmények felfedezésére is áldozna, és hasznosnak ígérkezik egy új Kutatási Együttműködési Megállapodás is a GSK és a Pfizer között. Ezen megállapodás keretein belül a GSK és a Pfizer továbbra is folytatja a kutatást és fejlesztéseket a HIV készítmények területén, az új vállalat beruházásaival, és exkluzív jogokkal bármilyen új HIV kezeléssel kapcsolatos, a GSK vagy a Pfizer által kifejlesztett készítmény forgalomba hozatalára.

Forrás: HIV-gyógyszerek kutatására jön létre szupervállalat