Skip directly to content

A Pfizer Inc. megállapodást kötött a Baxter International Inc vakcina portfóliójának megvételére

A Pfizer Inc. megállapodást kötött a Baxter International Inc vakcina portfóliójának megvételére

 

NEW YORK, N.Y., július 30 – A Pfizer Inc. július 30-án bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött a Baxter International Inc. által forgalmazott vakcináit tartalmazó portfólió 635 millió USD-ért történő megvételére. A tranzakció részeként a Pfizer megvásárolja a Baxter Orthban, Ausztriában lévő létesítményének egy részét is, ahol ezeket az oltóanyagokat gyártják. 

 

A Baxter által forgalmazott vakcinaportfóliója a NeisVac-C-t és az FSME-IMMUN-t tartalmazza. A NeisVac-C egy olyan vakcina, amely védelmet nyújt a C csoportú meningococcus okozta agyhártyagyulladással (MenC) szemben. Az agyhártyákat érintő súlyos fertőzés az érintettek kb. 10-15%-ában1 halálos kimenetelű lehet, és a túlélők 30 százaléka vagy akár több mint 50 százaléka szenvedhet súlyos fizikai, szociális vagy mentális károsodást2. A MenC a világ számos részén az egyik legelterjedtebb meningococcus szerocsoport, amelyben a NeisVac-C oltás alkalmazása nagyon hatékonynak bizonyult.

 

Az FSME-IMMUN egy olyan vakcina, amely védelmet nyújt a kullancs encephalitisszel(TBE)szemben, amely egy olyan agyi fertőzés, amely a TBE vírussal fertőzött kullancsok harapása útján terjed. A TBE vírus évente több ezer embernél okoz neuroinvazív (idegrendszert agresszivan támadó) betegséget Európában és Ázsiában, és egyre növekvő közegészségügyi problémát jelent Európában és a világ más részein3. Az FSME-IMMUN/TicoVac 30 országban van engedélyezve, több mint 30 éve van forgalomban, és 1976 óta körülbelül 120 millió adagot gyártottak belőle.

 

“A vakcinák közegészségügyre gyakorolt hatása hatalmas és rendkívül fontos világszerte. Jelentősen csökkentették az elterjedt és gyakran halálos betegségek veszélyét. Minden korosztály számára elérhetők a biztonságos és hatékony vakcinák" mondta Susan Silbermann, a Pfizer vakcinákért felelős elnöke.  “Több mint egy évtizede a Pfizer világelső a pneumococcus okozta megbetegségek megelőzésében. Keményen dolgozunk azon, hogy innovatív vakcinákat vezessünk be a piacra, amelyekkel megelőzhetők és kezelhetők a súlyos betegségek. Ezzel a vásárlással két újabb, kiváló minőségű és életmentő vakcinával gazdagodunk, amelyek szélesebb skálát adnak portfóliónknak.”

 

A Pfizer nem számít arra, hogy ez a tranzakció befolyásolja a 2014. július 29-én kiadott 2014-es pénzügyi előrejelzéseket. A tranzakciónak feltétele a szokásos zárási feltételek teljesülése, valamint számos piacon, ideértve néhány Európai Unión belüli országot, a hatósági jóváhagyások megszerzése, ami várhatóan 2014 végéig történik meg. Fennállnak egyéb, az ilyen jellegű tranzakcióknál szokásos zárási feltételek is.

 

A Pfizer jogi tanácsadója a tranzakció során a Kirkland & Ellis LLP volt, pénzügyi tanácsadóként a Credit Suisse Securities (USA) LLC működött közre.

 

A Pfizer Inc.-ről

Mi a Pfizernél a tudományt és globális forrásainkat arra használjuk fel, hogy az embereknek olyan terápiás lehetőségeket biztosítsunk, amelyek meghosszabbítják életüket és jelentősen javítják életminőségüket. Arra törekszünk, hogy az egészségügyi termékek feltalálására, fejlesztésére és gyártására vonatkozóan a minőség, biztonságosság és érték tekintetében mértékadóak, követendőek legyünk. Globális portfóliónk tartalmaz gyógyszereket és vakcinákat, illetve többet a világ legismertebb fogyasztói egészségügyi termékeiből. A Pfizer kollégái minden nap azon dolgoznak a fejlett és a feltörekvő piacokon, hogy javítsák az életminőséget, a megelőzést, a kezeléseket, terápiákat, amelyek szembeszállnak napjaink legrettegettebb betegségeivel.  Mint a világ egyik leginnovatívabb bio-gyógyszeripari vállalata, a megbízható és megfizethető egészségügyi termékekhez való hozzáférés támogatásának és bővítésének érdekében világszerte együttműködünk az egészségügyi szolgáltatókkal, kormányokkal és helyi közösségekkel. A Pfizer több, mint 150 éve igyekszik javítani azok helyzetén, akik számítanak ránk. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, tekintse meg oldalunkat: www.pfizer.com.

 

KÖZZÉTÉTELI NYILATKOZAT

Az ebben a közleményben szereplő információk 2014. július 30.-tól vannak érvényben. A Pfizer nem vállal kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy az ebben a közleményben szereplő előretekintő megállapításokat új információk vagy későbbi események, fejlesztések tükrében frissítse.

 

A jelen közlemény előretekintő információkat tartalmaz a Pfizer egyik megállapodásáról, amely szerint megvásárolja a Baxter által forgalomba hozott vakcináinak portfolióját, valamint az ebből származó lehetséges előnyökről, valamint a záró tranzakció várható időzítéséről, illetve annak a Pfizer 2014-es pénzügyi iránymutatására gyakorolt várható hatásáról, amely magában foglal olyan jelentős kockázatokat és bizonytalansági tényezőket, amelyek következtében a tényleges eredmények jelentősen eltérhetnek azoktól, amelyeket ezek a nyilatkozatok tartalmaznak, illetve amelyekre ezek utalnak. A kockázatok és bizonytalansági tényezők között, egyéb dolgok mellett, szerepelnek a következők: a záró tranzakció előre jelzett időkereten belül történő elvégzésére vonatkozó feltételek teljesülése vagy nem teljesülése; a képesség a vásárlás várható előnyeinek realizálására; egyéb üzleti hatások, ideértve az ipari, a gazdasági, a politikai és szabályozási körülmények hatásait; illetve a versenyképes fejlesztések.

 

A kockázatok és bizonytalansági tényezők további leírása megtalálható a Pfizer Éves Jelentésében a 10-K Űrlapon a 2013.december 31-én befejeződött pénzügyi évre vonatkozóan, ideértve annak „Kockázati tényezők” és „Előremutató megállapítások, amelyek befolyásolhatják a későbbi eredményeket” című szakaszait, valamint annak következő jelentéseiben a 10-Q és a 8-K űrlapokon, amelyek mindegyike be lett adva a SEC-hez, és megtalálható a www.sec.govilletve a www.pfizer.comoldalakon.

 

 

 

 

Források:

 MMWR 2013; E-CDC report 2008-2009

2Stein-Zamir 2014; Borg 2009

3European Centre for Disease Prevent and Control. Epidemiological situation of tick-borne, encephalitis in the European Union and European Trade Free Association countries, Stockholm: ECDC; 2012