Skip directly to content

Candida fertőzés

Candida fertőzés

Candida fertőzés - valóságos veszély?

Az utóbbi időben sokat és sokszor hallunk a Candida albicans nevű gomba által okozott "szisztémás" fertőzésekről, melynek következtében sokféle tünettel küzd az egyébként egészséges ember. Felelőssé teszik a gombákat szinte minden bajért, mint például a fáradékonyság, izzadás, hőemelkedés, allergia, menstruációs zavar, idegesség, izületi panaszok, impotencia, emésztési zavarok kialakulásáért. Természetgyógyász és más rendelések foglalkoznak ezeknek a "fertőzéseknek" a kimutatásával és kezelésével, komoly anyagi terhet róva a hozzájuk fordulókra. Ráadásul a kezelés hosszadalmas, szükségtelenül szigorú diétával és kellemetlen, akár szövődményeket is okozó beöntésekkel ötvözve. Nem csoda, hogy mindezek végeztével valódi megkönnyebbülés tölti el az áldozatot, és közérzete is jelentősen javul. Mivel azonban a panaszok valódi oka nem került megszüntetésre, a "kórkép" gyakran kiújul. A fent említett tünetek összefüggését a gombás fertőzésekkel semmilyen valódi tudományos tény sem bizonyítja, így kezelésükhöz a valódi kiváltó (testi vagy lelki) okot kell megtalálni. Az új divat valódi veszélye - a pénztárca erős károsodásán kívül - hogy késlelteti az esetleg valóban fennálló súlyos betegség időben történő felismerését és kezelését, a késedelem következménye pedig akár maradandó egészségkárosodás is lehet.

Mi a valóság tehát a Candida fertőzésekkel a tudomány mai állása szerint?

A gombák számára az emberi szervezet nem optimális élettér, túl meleg számukra, így szaporodási képességük csökken. Ugyanakkor a sarjadzó gombák - melyek családjába a Candida is tartozik - gyakorlatilag állandó lakói közvetlen környezetünknek és hosszabb-rövidebb ideig magának az emberi szervezetnek is anélkül, hogy bármilyen problémát okoznának. Gyakorlatilag tagjaivá válhatnak annak az állandó élő flóránknak, melyben sok baktériumot is megtalálhatunk. Ha ennek a flórának az egyensúlya valamilyen ok miatt felborul, a gombák elszaporodnak, és valódi, jól felismerhető tünetekkel járó betegségeket okozhatnak. Nagyon ritkán - valamilyen súlyos alapbetegség vagy immunhiány jelenléte esetén valóban szisztémás fertőzés alakulhat ki, és ez a beteg életét komolyan veszélyezteti. Súlyos általános tünetek jelentkeznek, amelyek az intenzív osztályos és hatékony gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé.

Szerencsére azonban a felszínes gombás fertőzések nagy része nem jelent komoly veszélyt a betegre, és a rendelkezésre álló korszerű gyógyszerekkel jól és gyorsan gyógyítható.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a felszínes gombafertőzések nem azonosak a sokat emlegetett "szisztémás" fertőzésekre fogott tünetekkel. Többnyire bőrkiütés, hüvelyi tünetek, körömelváltozás, hajkorpásodás formájában jelentkeznek.

Fontos megemlíteni a szájnyálkahártya gombás fertőzését is, mely kivehető fogsort viselőknél alakul ki nagyon gyakran. A fogsor által takart felszínen piros folt jelenik meg, mely lehet tünetmentes, de okozhat kellemetlen csípő, égő érzést is. Kiterjedhet nagyobb területre is, ilyenkor a nyelv és az ajkak is olyan pirosak lesznek, mintha málnacukrot szopogatott volna a beteg, és gyakran az ajakzugok is fájdalmasan berepednek. Mindez nem csak esztétikailag zavaró, de akadályozza a táplálkozást is, kezelése ezért fontos. Gombaellenes gyógyszerekkel ez a betegség 1-2 hét alatt hatékonyan meggyógyítható.

A bőr gombás fertőzései közül a nyár közeledtével a "napgombának" nevezett betegséget érdemes kiemelni. A bőrön keskenyen pirossal szegélyezett fehér foltok jelennek meg, és napozás hatására különösen feltűnővé válnak. Valójában kialakulásukban nem a napozásnak, hanem egy gombafajnak van szerepe, melyet például szoláriumban, edzőteremben vagy mások által is használt törölközőről lehet megkapni. Kezelés nélkül a fehér foltok nagy bőrfelületeket lephetnek el.

A beköszöntő meleg miatt a cipőket lecserélő szandálok megmutatják az eddig gondosan takargatott körömgombákat is, melyek többféle formában jelentkezhetnek. Kiindulhatnak a körömágy vagy a körömlemez széle felől, sötét vagy fehér foltokat és a köröm megvastagodását okozva. A megvastagodott köröm komoly kényelmetlenséget okozhat, csúnya, és fertőzőforrást jelent a környezetre, kezelése így nagyon fontos.

Ma már többféle, szájon át bevehető, hatékony gyógyszer közül választhat az orvos, és ezek a mellékhatások szempontjából sem jelentenek a beteg számára jelentős kockázatot. Az így alkalmazott gyógyszerek mellett szükségtelen helyi kezelés, a bőr- és köröm gombás betegségeinek nagy részében e nélkül is végleges gyógyulást eredményeznek.