Skip directly to content

Erektilis Diszfunkció

Erektilis Diszfunkció

a merevedési zavarról és a potencianövelés lehetőségeiről

Hogyan jön létre a merevedés?

A merevedés létrejöttének alapja a vér fokozott beáramlása a hímvesszőbe. Szexuális izgalom nélkül, nyugalmi állapotban a hímvessző vérellátása nem elég a merev állapot eléréséhez.

Ha egy férfi szexuális izgalomba jön, a péniszének verőereiben lévő simaizmok elernyednek, kitágulnak és ezzel több vér folyik be a barlangos testek szivacsos állományába. Ahogy a barlangos testekbe egyre több vér kerül, megnő bennük a nyomás, és a vér elfolyásában részt vevő vénák (visszerek) elzáródnak. Minthogy a szokottnál több vér áramlik be és kevesebb folyik el, a folyadéknyomás a lehető legnagyobbra növeszti a hímvesszőt, és létrejön a merevedés.

Ha a merevedés folyamatában részt vevő erek vagy idegek nem képesek megfelelően működni, a megfelelő minőségű merevedés nem jön létre.

Miért fontos a rendszeres (akár éjszakai) merevedés?

Kevésbé ismert, hogy a hímvessző vérellátása nyugalmi helyzetben minimális, így relatív oxigénhiányos állapotban van. Az oxigén viszont – a péniszben is – kulcsfontosságú folyamatokban játszik szerepet. A pénisz csak merev állapotban jut több vérhez, ezáltal több oxigénhez. A természet az éjszakai merevedések révén gondoskodott arról, hogy a pénisz megfelelő vérellátása minden nap biztosítva legyen. Egy átlagos férfi esetében minden éjszaka akár 3-4 éjszakai merevedés következik be, gyerekkorban, időseknél és bizonyos betegségek esetén ennél jóval ritkábban.

Mi a merevedési zavar?

Akkor beszélünk a merevedés zavaráról, ha a szexuális aktushoz szükséges merevség (erekció) vagy:

 • nem jön létre, vagy
 • nem kellő fokú, vagy
 • nem tart kellő ideig és ez az eltérés legalább 3 hónapja fennáll, illetve ismételten jelentkezik.

Három súlyossági szintet különböztetünk meg:

 • enyhe: ha az erekció zavara az együttlétek többségében már előfordul,
 • közepes: ha csak időnként sikerül megfelelő erekciót elérni,
 • súlyos: ha sosem megfelelő mértékű a merevedés, illetve a férfi sosem tudja azt fenntartani.

A merevedési zavar vagy orvosi nevén az erektilis diszfunkció nagyon gyakori probléma. A felmérések szerint a 40 éven felüli férfiak 50%-ának van legalább enyhe fokú merevedési zavara. Úgy becsülik, hogy ez a kórállapot minimum 100 millió férfit érint a világon.

Mi okozza a merevedési zavart?

Minden kóros állapot, ami általában az erek – artériák és vénák – egészséges állapotát befolyásolja, kapcsolatba hozható a merevedési zavar kialakulásával. Ezek közül a legfontosabbak:

 • a cukorbetegség bármelyik formája,
 • a magas vérnyomás,
 • szívbetegségek
 • a magas vérzsír szint, vagy akár
 • a dohányzás,
 • az alkohol és
 • a stressz

Merevedési zavart okoz minden sérülés és károsodás, ami megszakítja az idegi kapcsolatot a központi idegrendszer és a pénisz között. Ilyenek lehetnek például:

 • a műtétek, vagy
 • baleset okozta gerincsérülések.

További okok:

 • depresszió
 • szorongás
 • bizonyos gyógyszerek szedésének következménye A hiedelemmel ellentétben az életkor önmagában nem okoz feltétlenül merevedési zavart. Igaz, hogy az öregedéssel a probléma gyakorisága növekszik, de elsősorban azért, mert az életkorral gyakrabban fordulnak elő a fentebb is említett, és a merevedési zavarok kialakulásával összefüggésbe hozható kórállapotok. Az idősebb férfiaknak természetesen számításba kell venni a testi változásokat a nemi működések vonatkozásában is, de a merevedés zavarát nem kell az öregedés magától értetődő következményének tekinteni. A szexualitásnak nincs lejárati ideje.

Kiket érint a merevedési zavar?

A 40 év feletti férfiak mintegy fele küszködik valamilyen fokú merevedési zavarral. Becslések szerint ma Magyarországon a merevedési zavarral rendelkező férfiak száma meghaladja a fél milliót. Még a hagyományos értelemben egészségesnek tekintett fiatal férfiak körében is viszonylag gyakran előfordul, hogy ők vagy partnerük elégedetlenek a merevedés mértékével vagy tartamával. Egyes tanulmányok rámutattak, hogy fiatal férfiak esetében a nem begyakorolt óvszer-használat okoz sokszor merevedési nehézségeket.

És a párom?

Gyakran előfordul, hogy a női partner önmagát okolja a merevedés, a nemi izgalom elmaradásáért. A nő gyakran gondolja azt, hogy ő a merevedési zavar oka, mert nem elég kívánatos a partnere számára. Ezért nagyon fontos, hogy a férfi hozza tudomására a partnerének, mennyire kívánja őt, és mennyire vonzónak érzi szexuálisan, hiszen csak pozitív érzelmekkel kezdheti el újjáépíteni a megromlott nemi kapcsolatot.

A merevedési problémák gyakran vezetnek a nemi élet elkerüléséhez. Ha olyan szokásokat alakított ki, amelyekkel elkerülte a nemi élet kezdeményezésére való esélyt, például este túl sokáig dolgozott a munkahelyén, vagy órákat töltött a TV előtt, ne gondolja, hogy ezek a gátak egy varázsütésre eltűnnek. A kezdet kezdetén mindenképpen szükség lesz az erőfeszítésre és tervezésre. Ön és partnere keressenek minél több megfelelő alkalmat a nemi aktushoz. Gondoskodjanak több kettesben töltött időről.

A sok minden más mellett legyen elsődlegesen fontos a kettőjük együttléte. Próbálják meg együtt tölteni szabadidejüket. Próbálkozzanak olyan dolgokkal, amik régebben meghozták a kedvet a nemi aktushoz. És beszéljenek meg mindent őszintén, nyíltan.

Hogyan teheti egészségesebbé nemi életét?

Említettük, hogy ami javítja az erek állapotát, az javíthatja a merevedési zavart és a nemi élet egészségét is. Néhány alapvető, az életmódot érintő változtatással javíthat általános egészségi állapotán:

 • Ha dohányzik, hagyja abba. A dohányzás rontja a vérkeringést és az idegrendszer működését.
 • Csökkentse az alkohol fogyasztását. Az alkohol gátolja a központi idegrendszer működését, köztük olyan folyamatokat, amelyek a merevedés létrejöttében játszanak szerepet.
 • Végezzen több testmozgást. A fokozott testmozgás csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet: ezzel javítja az erek állapotát és a tüdő kapacitását. A testmozgás helyreállítja a kondíciót.
 • Tanuljon meg kikapcsolódni. A stressz és a szorongás megöli a vágyat. Próbálja meg csökkenteni a káros feszültséget testmozgással, meditációval, jógával, tánccal, akármivel, ami működik.
 • Háziorvosát vagy az urológust már a korai panaszok jelentkezésekor keresse fel. Lehet, hogy semmi ok nincs az aggodalomra, de a merevedési zavar akár komoly betegségek (pl. szívbetegség) kialakulásának az első jele is lehet! Ezt pedig csak orvosa tudja eldönteni.

89 Bizonyos életkor (45 év) után érdemes rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon még akkor is, ha nincs semmi panasz!

Miért forduljak orvoshoz?

A férfiak merevedési zavarának hátterében az esetek kb. 80%-ában kimutatható valamilyen szervi elváltozás. Ennek kiderítése (vagy kizárása), illetve kezelése orvosi feladat. Jó hír, hogy a merevedési zavarok több mint 90%-a ma már eredményesen kezelhető valamilyen módszerrel! Orvosa tudja eldönteni, hogy melyik módszerrel érheti el legegyszerűbben a gyors és erőteljes merevedést, és melyik terápia jelenti a legkisebb kockázatot az Ön számára.

Milyen orvoshoz fordulhatok?

 • Háziorvos
 • Urológus
 • Andrológus
 • Kardiológus
 • Diabetológus (elsősorban akkor, ha Ön cukorbeteg)

Mit mondjak az orvosnak?

Mivel igen gyakori problémáról van szó, ami többszázezer férfit érint, ne aggódjon, szinte biztos, hogy nem Ön lesz az első, aki orvosától tanácsot, segítséget kér.

Törekedjen arra, hogy minél egyszerűbben, rövidebben fogalmazza meg panaszát, pl. „Doktor Úr / Doktornő, mostanában nem úgy működik a szexuális életem, ahogy korábban. Mit tanácsol, tud segíteni?”

Ha zavarja, hogy orvosán kívül más is van a helyiségben, megmondhatja orvosának, hogy lenne olyan kérdése, amit négyszemközt szeretne megbeszélni.

Ha egyéb urológiai jellegű problémái is vannak (pl. vizelési nehézségek), kérjen beutalót urológushoz. Az urológusnál úgyis urológiai témákról beszélnek, így könnyebben szóba lehet hozni a merevedéssel kapcsolatos kérdéseket, problémákat is.

Miért kell mindenképpen orvoshoz fordulni?

Ennek több oka is van. A merevedési zavar hátterében az esetek túlnyomó többségben szervi okok állnak. Csak az orvos tudja eldönteni, hogy a potenciazavarnak valamilyen szervi elváltozás-e az oka, vagy olyasmi, amihez elegendő néhány praktikus jó tanács. Orvosi segítséggel a probléma megoldható, így nemcsak a szexuális élet javulhat, ami segíti a párkapcsolati gondok megoldását is, hanem komolyabb betegségek kialakulását is meg lehet előzni.

Számos, több ezer emberen végzett vizsgálat bizonyítja ma már, hogy a potencianövelés gyógyszeres kezelése önmagában biztonságos. Vannak azonban olyan állapotok, lehetséges veszélyek, amelyekre gondolni kell. Előfordulhat például, hogy a páciens szíve nem bírja a szexuális élet okozta fokozott keringési megterhelést vagy olyan gyógyszereket szed, amelyekkel nem alkalmazhatóak együtt a potencianövelők. Ezért fontos, hogy mindenki tartózkodjon az öndiagnózistól és az alternatív megoldásoktól.

Miért fontos, hogy gyógyszert csak hivatalos forrásból (patikából) szerezzek be?

Ha valaki nem „hivatalos úton”, tehát nem orvosi javaslatra és nem a patikából szerzi be a gyógyszert, kettős kockázatot vállal. Egyrészt miután nem szakember tanácsa alapján választ, egyáltalán nem biztos, hogy a számára legmegfelelőbb, leghatékonyabb potencianövelőt veszi meg, másrészt annak a veszélye is fennáll, hogy a nem legálisan vásárolt készítmény egyszerű hamisítvány. Ilyenkor még az a jobbik eset, ha a drága pénzen vett szerben nincs vagy kevesebb a hatóanyag, mert így az lehet a legrosszabb, hogy elmarad a hatás. Sajnos számos példa volt már arra is, hogy a gyógyszerhamisítványokban egészségre káros anyagokat találtak, sőt előfordult, hogy kábítószert is. Tehát, ha valakinek merevedési gondjai vannak, feltétlenül szakembert, szakrendelőt keressen fel! A képzett orvosok nagy biztonsággal segítik a hozzájuk fordulókat abban, hogy ismét örömüket leljék a szexualitásban, újra és újra boldogságot szerezzenek önmaguknak és partnerüknek, visszaállítva az egészséges önbizalmat is.

Tudja-e Ön, hogy

 • Az egészséges szexuális élettel és állandó partnerrel rendelkező férfiak számára a szexuális aktus az elhatározástól a beteljesülésig általában 1 órát vesz igénybe.
 • A 40 év feletti, egészséges szexuális élettel és állandó partnerrel rendelkező férfiak túlnyomó többségénél nem gyakoribb a közösülés napi egy alkalomnál.
 • Az egészséges szexuális élettel és állandó partnerrel rendelkező férfiak átlagosan havi 6-8 alkalommal szeretkeznek.
 • Minden második 40 és 70 év közötti férfi merevedési zavarral küzd.
 • Már évek óta rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyek harmonikusan illeszkednek az állandó partnerrel rendelkező férfiak szokásos szexuális életéhez.
 • Van valami a test és az érzelmek között: a szexuális egészség. Kérdezzen, ha bajban van!

Merevedési teszt itt!

Információs telefonvonal: 06-1-437-6600
www.merevedesizavar.hu