Skip directly to content

Glaukóma

Mi is az a Glaukóma?

Kezelés nélkül az idő előrehaladtával súlyosbodó szembetegség, mely a látőidegfő típusos elváltozásához, a látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulásához, és ennek következtében a látásfunkció ill. a látótér jellegzetes károsodásához vezet. Leggyakoribb oka a magas szemnyomás. A kialakuló betegség kezdetben a beteg számára nehezen felismerhető, mivel legtöbbször tünetmentes. Emiatt rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen a szemnyomás csökkentésével a betegség kezelhető. Kezelés nélkül idővel a glaukóma vaksághoz is vezethet.

Mitől alakul ki a magas szemnyomás?

A szem folyamatosan folyadékot (csarnokvizet) termel, mely a szem Belső szöveteit táplálja. Ez a folyadék a megfelelő helyeken elvezetődik. Ha az elvezetési terület valamilyen ok miatt elzáródik, felgyülemlik a szemben a folyadék mennyisége, és megnő a szem belnyomása. Feltehetően ez vezet a zöldhályog kialakulásához, a pontos ok azonban ezidáig nem ismert. A folyamat az esetek túlnyomó többségében fájdalom- és tünetmentes. A látóideg akár 40%-a is sérülhet, mire azt az ember saját

A glaukóma típusai

A nyíltzugú glaukóma a zöldhályog leggyakoribb formája. Az Az életkor előrehaladtával, lassan, észrevétlenül alakul ki. A megnövekedett szemnyomás károsítja a látóideget, melynek következtében a széli (perifériás) látás fokozatosan és véglegesen megromlik. A folyamat előrehaladtával végül a centrális éles látás is veszélybe kerül.

A zártzugú glaukómakialakulása az előzővel ellentétben gyors, és gyakran fájdalmas. Az elvezetési terület nagyon rövid idő alatt elzáródik és emiatt hirtelen, és igen magasra nő a szemnyomás. Ezt glaukómás rohamnak nevezzük. Ebben az esetben azonnali orvosi közbenjárás szükséges, hiszen kezelés nélkül a zártzugú glaukóma hamarosan vaksághoz vezet. A felismerésben segítenek a tipikus tünetek: hirtelen látásromlás, homályos látás, fény körüli szivárványgyuruk, fejfájás, hányinger.

A glaukóma felismerése

A kialakuló glaukómát elsősorban átfogó és rendszeres szemvizsgálattal lehet kiszurni. A vizsgálat egyszerű és teljesen fájdalommentes. Javasoljuk, hogy egyéb probléma hiányában 45 év alatt 4 évente, 45 éves kor felett 2 évente keresse fel szemorvosát! Amennyiben Ön a fent említett szempontok alapján glaukómára hajlamosabb, úgy látogatásai az orvosánál legyenek némileg gyakoribbak.

Ellenőriztesse rendszeresen a szemnyomását!

  • Ha elmúlt 45 éves
  • Ha magas vérnyomása van
  • Ha közellátó
  • Ha magas a szemnyomása
  • Ha a glaukóma előfordult már a családjában
  • Olvasás közben

A glaukóma kezelése

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján az esetek túlnyomó többségében az emelkedett szemnyomás csökkentése megakadályozza és/vagy lassítja a betegség kialakulását. Ezért a kezelés célja egy egyéntől függő, biztonságos szemnyomás elérése.

A glaukóma elsődleges kezelési módja a nyomáscsökkentő szemcseppek használata. Ritka esetben szükség lehet lézeres, illetve műtéti eljárásra is.

Az időben felismert tünetek kezelhetőek, a látásromlás megfelelő kezeléssel elkerülhető!