Skip directly to content

Anyagcserebetegségek

Négyesfogat - a metabolikus szindróma

  • Elhízás
  • Magas vérnyomás
  • Magas vérzsírszint
  • Cukorbetegség

A legelfogadottabb tudományos vélemény szerint a szívinfarktusnak három elsőrendű, önálló rizikófaktora van, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás.

Az utóbbi években mindinkább ezek mellé sorolják a korábban elhanyagolt rizikófaktort, az elhízást is, mégpedig annak a hasra terjedő ún. alma típusú formáját, valamint a cukorbetegséget. Korábban azért nem lehetett egyértelműen az elhízást is a fő rizikófaktorok közé sorolni, mert nem választották külön az alma és a körte alakú elhízás hatását a szívinfarktus rizikóra.

A 80-as években bebizonyosodott, hogy csak az alma típusú elhízás növeli az infarktus rizikót, hajlamosít magas vérnyomásra, agyvérzésre, cukorbetegségre, magas vérzsírszintre. A főleg csípőre, combra terjedő körte típusú elhízás ugyanakkor csak esztétikai probléma, legfeljebb visszér betegségre hajlamosít.

Az alma típusú elhízás jellegzetessége azonban, hogy ritkán jár egyedül, előbb-utóbb magas vér nyomás, magas vérzsírszint, magas vércukor is társul hozzá. Ez a társulás nem véletlen: anyagcsere eredetű rizikófaktorokról van szó, melyek egymásra hajlamosítanak. Ha tehát valamelyik jelen van, másik hármat is keresni kell. Vérnyomásmérést, vérzsír és vércukorvizsgálatokat kell végezni felderítésükre.
Ez a társulás nem véletlen:
Anyagcsere eredetű rizikófaktorokról van szó, melyek egymásra hajlmasítanak. Ha tehát valamelyik jelen van, másik hármat is keresni kell. Vérnyomásmérést, vérzsír- és vércukorvizsgálatokat kell végezni felderítésükre.

A Szent Imre Kórházban kezelt, jelentős mértékben elhízott betegeink között, valamint egy országos felmérésünkben magunk is azt találtuk, hogy miközben az elhízottaknak több, mint ? része alma típusú, az alma típusú elhízottak között a magas vérnyomás 64,5%-ban, a magas vérzsírszint 82%-ban, a cukorbetegség "hajlam" és maga a cukorbetegség 44%-ban fordult elő és minden negyediknél az elhízás egyben hypertoniával, magas vérzsírszinttel és cukorbetegséggel járt együtt.

Ezt a "négyesfogatot", ezt az együtt előfordulást metabolikus szindrómának, anyagcsere tünetegyüttesnek nevezzük. Ez már 4-8-szoros kockázatot jelent a szívinfarktusra az egyszerű elhízáshoz képest.

Ezekben a rizikófaktorokban az is közös, hogy a szervezetben termelődő inzulin nem tud hasznosulni, ún. inzulin rezisztencia állapot áll elő, mely anyagcsere zavarokat okoz. Ez lehet öröklött sajátosság is, de elfogadott az a vélemény, hogy az egész mögött a hason belüli zsírszövet, az ún. viscerális zsír felszaporodása áll, mely zsírsejtjeinek anyagcseréje különbözik a bőr alatti zsírszövetétől és beindít olyan folyamatokat, mely további rizikófaktorok fellépéséhez vezet.

Összegzés

Összegezve:
a négyesfogat

  • a hasi típusú elhízás
  • a magas vérnyomás
  • a magas vérzsírszint
  • a cukorbetegség,

mely véletlenül társulnak a véletlennél sokkal gyakrabban egymáshoz. Ezért bármelyik felfedezése esetén a többit is keresni és szüksége esetén kezelni kell, hogy megelőzhessük a 4-8 szoros szívinfarktus rizikóval járó tünetegyüttes, a metabolikus szindróma keletkezését.

Táplálkozási fórum

1993-ban Budapesten alakult meg a neves táplálkozástudományi szakemberekből álló Táplálkozási Fórum, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az egészséges életmód és a helyes táplálkozási szokások magyarországi kialakításában, cikkekkel, előadásokkal, plakátokkal és kiadványokkal a helyes táplálkozás alapelveit népszerüsítse, minél szélesebb körben.

Elnök: Dr. Pados Gyula, alelnök: Dr. Zajkás Gábor.

Titkár: Dr. Audikovszky Mária.

Tagjai: prof. dr. Barna Mária, dr. Fövényi József, prof. dr. Halmy László, prof. dr. Molnár Dénes, prof. dr. Parragh György, prof. dr. Rigó János, prof. dr. Romics László, prof. dr. Zsinka Ágnes.

Szakértők: dr. Ajkay Zoltán, prof. dr. Bíró György, prof. dr. Farsang Csaba, prof. dr. Holló János, prof. dr. Salgó András.