Skip directly to content

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás a lakosság 18-25%-ában fordul elő , de a fele nem tud róla, és akiknél kiderült, azoknak is csak a fele van megfelelően kezelve. A magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés elsőrendű rizikófaktora, megterheli a szívet, elősegíti az érelmeszesedést.

140/90 Hgmm alatt tekinthető a vérnyomás érték elfogadhatónak, 160/95 Hgmm felett már egyértelműen sokszor gyógyszeres kezelésre is szoruló hypertoniáról beszélünk.

A magas vérnyomás kezelését is életmód megváltoztatásával kell kezdeni. A vérnyomáscsökkenés kövér hypertoniásoknál a testsúly csökkenésével elérhető. Hozzávetőleg minden kg testsúlycsökkenés 1-2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. 10 kg testsúlycsökkenés már jelentős hatású lehet a vérnyomásra. A konyhasó bevitel csökkentése is mérsékelheti a vérnyomást, hiszen a nátrium vizet tart vissza az érpályában, mely növeli a nyomást. A magas sótartalmú élelmiszerek a hentesáruk, a sajtok és a sózás korlátozását minden hypertoniás betegnek ajánljuk, még akkor is ha tudjuk, hogy nem mindenki reagál erre egyértelműen, hiszen nem mindenki ún. "sóérzékeny".

Az alkoholfogyasztás is emeli a vérnyomást, jelentős kalóriabevitelt is jelent (egy gramm alkohol 7, egy gramm zsír 9, egy gramm szénhidrát és fehérje 4-4 kalóriát tartalmaz). Ezért ha rendszeres alkoholfogyasztóknál alakul ki hypertonia, fogyasztását korlátozni kell.

A fizikai tréning védhet a magas vérnyomás keletkezésével szemben . Hypertonia esetében azonban csak fokozatosan növekvő mértékű, ellenőrzött fizikai tréning javasolt, mely egyes adatok szerint csökkentheti a vérnyomást.

A magasvérnyomás-betegség kezelésében fontos szerepe van a vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek. Gyógyszerrel elért vérnyomáscsökkentés során azonban több vizsgálatban tapasztalták, hogy a szívinfarktus rizikó nem csökkent. Ennek az volt az oka, hogy néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer emelte a vérzsírszinteket és kedvezőtlen volt a infarktus kockázatára.

Ezért ma már a magas vérnyomás betegek jó részének - akik több mint fele kövér, egyharmaduknak vannak vérzsír ill. vércukor problémáik - olyan gyógyszert kell szükség esetén választanunk, melynek nincs az anyagcserére kedvezőtlen hatása, sot újabban olyan vérnyomáscsökkentőt, pl. ún. alfa-1 receptor blokkolót, amely egyúttal a vérzsírokat is csökkenti.