Skip directly to content

Magas koleszterin szint

Magas koleszterin szint

Magas vérzsírszintről akkor beszélünk, ha a koleszterinszint meghaladja az ideális 5,2 mmol/l-es értéket, de mindenképpen, ha nagyobb, mint 6,5 mmol/l. Sajnos a magyar lakosság 2/3-ának 5,2 mmol/l felett van a koleszterin szintje.

A másik vérzsír, a triglycerid normális szintje 2,3 mmol/l alatt van. Szívbetegség vagy más rizikófaktorok jelenléte esetén még szigorúbb határokat kell szabni (<1,7 mmol/l). Ideális esetben maghatározásra kerül az ún. védőfaktor, a HDL-koleszterin szint is, mely akkor jó, ha értéke 1,0 mmol/l fölött van. Az elhízás a koleszterin és a triglycerid szintet emelheti, a védőfaktor szintet csökkenti.

A magas koleszterin szint kezelésében elsődleges a diéta, mely állati eredetű zsírok és koleszterin tartalmú ételek fogyasztásának csökkentését, a főleg növényi eredetű telítetlen eredetű zsírsavak fogyasztásának egy bizonyos határig történő növelését jelenti. Több növényi rost, kevesebb alkohol és elhízás esetén kevesebb kalória felvétel is hozzá tartozik a magas koleszterin és triglycerid szint kezeléséhez.

Amennyiben a diéta önmagában nem elég, a koleszterin belső termelését csökkentő gyógyszeres kezelés is szóba jön. Ilyen gyógyszerekkel a szívinfarktus kockázat 42%-os, az összes betegségekre vonatkozó kockázat 30%-os csökkenését is el lehet érni, ill. szívinfarktuson átesett betegeken a szívkoszorú elmeszesedés lelassulását, sőt bizonyos esetekben a visszafejlődését is bizonyították.