Skip directly to content

Migrén

Migrén Fájdalom

A fejfájás rendszeresen megnehezítheti mindannyiunk napjait. Ilyenkor a mindennapi tennivalóink is a nehezünkre eshetnek. A fejfájásnak sok oka lehet, de lehet önálló betegség is. Az önálló fejfájások közé tartozik a migrén. A migrénes fejfájás jellemzőiről és tüneteiről a következőket érdemes tudni: A migrén rohamok formájában jelentkező betegség. A betegeknél átlagosan 2 vagy 3 roham jelentkezik havonta amelyek kezelés nélkül minimum 4 óra hosszan tartanak. De előfordulhatnak gyakrabban jelentkező vagy több napon át húzódó migrén rohamok is.

Évente átlagosan a migrénes betegek:

  • 59%-ának 1-7 fejfájás rohama van.
  • 25%-ának 8-14 fejfájás rohama van.
  • 16%-ának 15-30 fejfájás rohama van.

A migrén rohamokat megelőzően:

Több mint 50%-ban jelentkezik a prodroma szakasz.

Ilyenkor mentális (pl.: rossz hangulat, nyugtalanság), neurogén (pl.: koncentrációgyengeség) és általános állapotváltozást (pl.: étvágytalanság, hasmenés) tükröző tünetek alakulnak ki.

Több mint 25%-ban jelentkezik az aura fázis.

Ilyenkor látászavar (pl.:látótérkiesés), ritkán végtagzsibbadás jelzi a migrénroham közeledtét. Az aura fázis 20-60 percig tarthat.

A migrén roham fejfájás szakaszának gyakoribb tünetei:

  • Lüktető görcsös fejfájás 95%-ban jelentkezik.
  • Hányinger vagy hányás előfordulása 65-70%.
  • Fénykerülés 55-65%-ban fordul elő.
  • Szédülés 46-52%-ban jár a rohammal.
  • Látászavar megléte a rohamok 38-47%-ában van.

Fontos, hogy szakemberek által javasolt rohamterápiás gyógyszereket a fejfájás kezdetekor minél hamarabb kell bevenni. Ma már a súlyos migrénes rohamok (ahol a vény nélkül kapható szerek nem hatnak eléggé) kezelésére is elérhetőek a legmodernebb speciális készítmények. Magyarország több pontján megtalálhatóak fejfájás-centrumok, ahol az ideggyógyász szakorvosok a legmagasabb színvonalú migrénellátást nyújtják a betegek számára. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, aki segíti Önt, hogy a legjobb kezelésben részesülhessen, ha eddigi terápiája nem eléggé csökkentette a fejfájást, vagy a hányingert, szédülést, akkor pedig forduljon ideggyógyász szakorvoshoz.

További információ: