Skip directly to content

Daganatos betegségek

A rosszindulatú daganatokról

Az emberi test szervekből áll, ezek építőkövei pedig a nagyszámban jelenlévő sejtek. Minden ilyen sejt még a milliméternél is körülbelül 50-szer kisebb. A sejt az élő szervezet legkisebb alaki és működési egysége. Minden sejtnek különleges szerepe és meghatározott életideje van. Ha károsodik és feladatát nem képes többé ellátni, elhal, és helyét egy új sejt veszi át. A szervek így megmaradhatnak,működőképességüket fenntarthatják.

Bizonyos esetekben azonban egyes sejtek kórossá válnak, és nem engedelmeskednek a rájuk vonatkozó utasításoknak. Szaporodásnak indulnak, és közben rendellenes tulajdonságaikat sem veszítik el. Ez a kóros sejtburjánzás daganat kialakulásához vezet . A daganatképződés nem mindig veszélyes közvetlenül ránk; ilyenek a jóindulatú daganatok. Amikor azonban a daganat arra is képes, hogy a környezetében lévő egészséges szövetekbe terjedjen, rosszindulatú (malignus), más néven rákos daganatról (carcinoma, sarcoma, leukemia, limphoma, stb) beszélünk . A rákos sejtek a szervezetben szétterjedve máshol tovább fejlődhetnek, és új daganatos (tumoros) gócokat képezhetnek – ezeket nevezzük áttéteknek (metastasisok).

Ezek után a rákos sejtek fokozatosan átveszik az ép (egészséges) sejtek helyét, és az érintett szervek muködését tönkreteszik.