• Jognyilatkozat

 • Adatvédelmi szabályok

 • Cookie Irányelv

HOT TOPIC Placeholder

ÖN JELENLEG ITT VAN:  Főoldal / Terápiás területeink / Ritka betegségek / Akromegália

AKROMEGÁLIA

A növekedési hormon (GH) túlzott mértékű termelődése során kialakuló akromegália ritka betegség; a becslések szerint minden egymillió emberből 125 érintett, Magyarországon ez kb. 1250 beteget jelent. A kialakulás lassú folyamata miatt a betegek jelentős hányada nem diagnosztizált, a látható jelek ellenére sokszor még a családtagok sem veszik észre az elváltozásokat.

Az akromegália egy olyan hormonális rendellenesség, amelyben az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont termel a testnövekedés lezárulása után. E túlzott termelést leggyakrabban az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza. A daganat növekedésének jellemző, még nem látható jelei többek között a fejfájás, látászavar, illetve látótérkiesés. Azonban a növekedési hormon túltermelése a csontok és a porcok növekedéséhez vezet, fokozatos fizikai változásokat okozva a testben. Az egyik legjellemzőbb jel a megnövekedett cipő- és gyűrűméret, amelyet a láb és a kéz megnagyobbodása okoz. Idővel az arcberendezés is megváltozik: jellemző lehet az ajkak megvastagodása, a kiemelkedő homlok, a fogak eltávolodása egymástól, valamint a fej mérete is megnövekedhet. A rendellenesség általában 40-45 éves korban jelentkezik.

A jól látható tünetek mellett további jele lehet még a betegségnek:

 • zsibbadó, égető érzés a kezekben és/vagy a lábakban,
 • karpális alagút szindróma, vagyis a csukló területén lévő ideg nyomása miatt a kéz és ujjainak fájdalma, zsibbadása és gyengesége,
 • légzéskimaradás alvás közben, amelynek hátterében a légutak elzáródása áll a lágy szövetek duzzanata miatt,
 • kellemetlen testszaggal járó, fokozott izzadás,
 • fáradtság és gyengeség érzése,
 • fejfájás
 • merevedési zavar,
 • rendszertelen menstruációs ciklus és emlőváladékozás,
 • csökkent libidó,
 • ízületi fájdalmak a csontok és a porcok növekedése miatt,
 • megvastagodott, zsíros bőr, továbbá
 • a hang mélyülése.

A kór lefolyása hosszú, és súlyosan befolyásolhatja a beteg energiaszintjét, általános közérzetét, az izmok erősségét, továbbá az ízületek és csontok állapotát. A kezelés általában a meglévő tumor sebészeti eltávolítását jelenti, figyelembe véve annak elhelyezkedését és méretét. Azonban nem minden daganat távolítható el teljes mértékben, és a kiújulás lehetősége is fennáll. A gyógyszeres terápia célja a növekedési hormon szintjének csökkentése, vagy hatásának blokkolása.

A megfelelő kezeléssel a hormonális betegség gyakran kontrollálható, de sem a sebészeti beavatkozás, sem a tünetek visszaszorítása nem tudja visszafordítani a már kialakult ízületi deformitást és az azzal járó életminőség-változást. Kezelés nélkül azonban a tünetek súlyosbodnak és társbetegségeket okozhatnak, mint pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, egyes daganatok (pl. vastagbéldaganat) amelyek súlyos állapotromlást eredményezhetnek, jelentősen befolyásolva a betegek életvitelét. Az akromegáliával járó megjelenésváltozás miatt az érintettek hajlamosak lehetnek a depresszióra és kerülik a nyilvánosságot, így rendszeres orvosi ellenőrzéseken túl a lelki állapot gondozására is figyelmet kell fordítani.

Az akromegália egy egész életen át tartó állapot, amely folyamatos megfigyelést igényel, a korai felismerése és kezelése pedig rendkívül fontos a szövődmények elkerülése és az életminőség javítása érdekében.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.


Forrás:

Góth M, et al. Acromegalia. Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám. 2019. április, 65-71.

Lugo G, et al. Clinical Manifestations and Diagnosis of Acromegaly. International Journal of Endocrinology 2012;2012:540398


Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2022. május 18.
PP-UNP-HUN-0059
​​​​​​​.

 

ISMERJE FEL AZ AKROMEGÁLIÁT, MIELŐTT TÚL NAGYRA NŐNE A PROBLÉMA!

 

TÁJÉKOZTATÓ AKROMEGÁLIÁBAN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA
RólunkA Pfizer logórólTörténetünkVállalati kultúránk és értékeink A Pfizer Magyarországon VezetőinkCOVID-19A COVID-19 elleni vakcinafejlesztésről A COVID-19 elleni vakcinafejlesztés mérföldkövei Az mRNS vakcinákról Gyakran ismételt kérdésekTerápiás területeinkDaganatos betegségekSzív- és érrendszeri betegségekDohányzásról való leszokásRitka betegségekVédőoltásokkal megelőzhető betegségekTársadalom és tudomány Gyógyszeradományok intézményeknekPályázati lehetőség betegszervezeteknek Biztonságos gyógyszerhasználat GyógyszerbiztonságKlinikai kutatás Gyógyszerhamisítás Aegrotus Alapítvány Támogatott szervezetek Karrier Csatlakozz hozzánkHírekSajtószoba