Skip directly to content

Akut myeloid leukémia (AML)

Az akut myeloid leukémia a leukémiák egy gyors és agresszív lefolyású formája, Magyarországon évente, mintegy 200-250 főt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel.

Blasztos sejtek
A betegség pontos oka itt is ismeretlen, de bizonyos tényezők befolyásolják a kialakulást: 
 • bármely életkorban kialakulhat, de a 60 év alatt nem jellemző
 • gyakoribb férfiaknál, mint a nőknél
 • korábbi kórtörténet
  • családi kórtörténet leukémiával (közeli hozzátartozók, egypetéjű ikrek)
  • genetikus, öröklött betegségek (pl.: Down-szindróma, aplasztikus vérszegénység, Fanconi-anémia, Kostmann-szindróma és Li-Fraumeni-szindróma)
  • egyéb vérképzőszervi rendellenesség (pl.: polycythemia vera, esszenciális thrombocythemia, mielodiszplasztikus szindróma)
 • dohányzás
 • korábbi kemoterápiás kezelések
 • fokozott sugár- vagy benzolterhelés

Az AML tünetei

AML legtöbb tünete a vér egészséges alakos elemeinek hiányára vezethető vissza: a normál működésű fehérvérsejtek hiányában a szervezet nem tud ellenállni a fertőzéseknek, a vörösvértestszám csökkenése fáradékonyságot, sápadtságot, lázat, étvágytalanságot és légszomjat okoz.

A vérlemezkeszám csökkenése kisebb nyomás hatására is meglátszik a bőrön, amelyek bőr alatti vérzés okoznak; továbbá nehezen elálló vérzéssel járnak, így gyakori az orr és az íny vérzése.

Az AML kezelése

Az AML ma már hatékonyabban kezelhető, különösen, ha a korai szakaszban kerül diagnosztizálásra. A terápiaválasztás függ a sejtmutációtól és a beteg általános egészségügyi állapotától.

A kezelés két ütemben zajlik, az elsődleges cél a leukémiás sejtek visszaszorítása, valamint a betegség remissziójának, tünetmentességének elérése. Ezt követően kerül sor az inaktív sejtek elpusztítására, amely meggátolja a visszaesést.

A betegség lefolyása és a beteg állapota függvényében a kezelés mindkét ütemében alkalmazhatóak az alábbi kezelési lehetőségek:

 • A kemoterápia a legtöbb esetben az AML fő terápiája, a hatásosság növelése érdekében gyakran célzott terápiákkal együtt alkalmazzák.
 • A célzott terápiák megjelenése fejlődést hozott az AML kezelésében is. A hagyományos kemoterápiával szemben a rákos sejtekre irányulnak, a mellékhatások is eltérőek.
 • A sugárkezelést a CML-hez hasonlóan leginkább az őssejt- vagy csontvelő átültetés előtt alkalmazzák.
 • Amennyiben a beteg állapota megengedi és megfelelő donor, illetve saját őssejt is rendelkezésre áll, lehetőség van a csontvelő- vagy őssejt átültetésre.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.

 

Forrás:
NEFMI szakmai irányelv a hematológiai betegségek korszerű kezeléséről - a myeloproliferativ betegségek diagnosztikája és korszerű kezelése – Egészségügyi Közlöny 2011/18

American Cancer Society - Acute Myeloid Leukemia (AML) in Adults - www.cancer.org

Acute Myeloid Leukemia (AML), Diagnosis and Treatment – www.pfizer.com

The Value of Medicine in Treating Leukemia – www.pfizer.com

 

Lezárva: 2020.10.28.