Skip directly to content

Történetünk

Attól kezdve, hogy Charles Pfizer és Charles Erhart – ötvözve kettejük, a vegyész és a cukrász tudását – 1849-ben elkészítették mandula ízű antiparazita készítményüket, a Pfizer munkatársai mindig is az új megoldások és az új gyógymódok felkutatásának úttörői voltak.

Vállalatunk közel 170 éve áll a haladás és a gyógyítás szolgálatában. A Pfizer megbízható társ a súlyos és nehezen kezelhető betegségek gyógyításában és a megelőzésben. Az egyes terápiás területeken betöltött vezető szerepünk és közel 100 kutatás-fejlesztési fázisban lévő új molekulánk révén sikerrel alapozzuk meg célkitűzésünket, hogy 2020-ra a világ legnagyobb gyógyszer-biotechnológiai gyártójává lépjünk elő.

 

Mérföldkövek
 

1849 – Az első lépések

Két fiatal német vállalkozó, Charles Pfizer és unokatestvére, Charles Erhart megalapítja a Charles Pfizer & Company finomkémiai vállalatot Brooklynban.

 

1862 – Borkősav

A Pfizer elsőként kezdi meg az élelmiszer- és vegyiparban egyaránt nélkülözhetetlen borkősav és a tisztított borkő háztartási célú gyártását.

 

1880 – Citromsav

A Pfizer import citrom- és zöldcitrom-koncentrátumból megkezdi a citromsav előállítását, és rövidesen Amerika vezető citromsav-gyártója lesz.

 

1899 – 50. évforduló

Amerika vezető vegyipari gyártója fennállásának 50. évfordulóját ünnepli. Termékkínálatában különféle vegyszerek és gyógyszerek széles skálája található meg.

 

1936 – C-vitamin

Doktor Richard Pasternack fermentáció nélküli módszert dolgoz ki a citromsav előállítására.  A Pfizer ennek köszönhetően a világ vezető C-vitamin-gyártójává lép elő.

 

1944 – Penicillin

A Pfizer a tartályos fermentálás segítségével megvalósítja a penicillin tömeggyártását, és ezzel világszerte a „csodagyógyszer” legnagyobb gyártójává válik.

 

1949 – 100. évforduló

A Pfizer fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. A vállalat irányítását vezetők új generációja veszi át. A Pfizer kutatóinak figyelme a különféle betegségek elleni új organizmusok felfedezésére összpontosul.

 

1951 – Globális terjeszkedés

A Pfizer megalapítja belgiumi, brazíliai, kanadai, kubai, angliai, mexikói, panamai és Puerto Ricó-i leányvállalatát.

 

1999 – 150. évforduló

A Pfizer a világ egyik legkiemelkedőbb gyógyszeripari vállalataként fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. A Forbes magazin a Pfizert „Az év vállalatának” nevezi.

 

2000 – Warner-Lambert

Az elsőkből még jobbak: a Pfizer és a Waner-Lambert egyesülésével létrejön az új Pfizer, a világ legdinamikusabban fejlődő gyógyszeripari nagyvállalata.

 

2009 – Wyeth

A Wyeth akvizíciójával olyan gyógyszerekkel és oltóanyagokkal bővül a vállalat termékköre, amelyekkel a Pfizer nap mint nap betegek millióin segít világszerte.

 

2010 – Kutatás-fejlesztés

A Pfizer bejelenti, hogy Pfizer Worldwide Research and Development néven létrehozza diverzifikált K+F platformját a kis- és nagymolekulájú gyógyszerekkel, illetve az oltóanyagokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztései támogatására.

 

2015 – A felvásárlások éve

Akvizíciók révén bővül a Pfizer vakcina-portfóliója, a Hospira felvásárlásával pedig tovább nő az összetett gyártástechnológiájú steril intravénás készítmények és biohasonlók termékköre.

 

2016 – Mesterséges intelligencia az immun-onkológiai kutatásban

A Pfizer és az IBM Watson együttműködése révén a Pfizer egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver segítségével igyekszik felgyorsítani immun-onkológiai kutatásait. Az immunterápia lényege, hogy a rákos sejteket nem kívülről pusztítják el, hanem az immunrendszert vennék rá arra, hogy saját maga győzze le a betegséget.

 

Lezárva: 2019. február 20.