KapcsolatKarrierKapcsolatOldaltérkép
HomeTerápiás területeinkDaganatos betegségekAkut myeloid leukémia (AML)Akut myeloid leukémia (AML)

Az akut myeloid leukémia a leukémiák egy gyors és agresszív lefolyású formája, Magyarországon évente mintegy 200-250 főt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel.

A betegség pontos oka itt is ismeretlen, de bizonyos tényezők befolyásolják a kialakulást:

•    bármely életkorban kialakulhat, de 60 év alatt nem jellemző
•    gyakoribb férfiaknál, mint nőknél
•    korábbi kórtörténet
•    családi kórtörténet leukémiával (közeli hozzátartozók, egypetéjű ikrek)
•    genetikus, öröklött betegségek (pl.: Down-szindróma, aplasztikus vérszegénység, Fanconi-anémia, Kostmann-szindróma és Li-Fraumeni-szindróma)
•    egyéb vérképzőszervi rendellenesség (pl.: polycythemia vera, esszenciális thrombocythemia, mielodiszplasztikus szindróma)
•    dohányzás
•    korábbi kemoterápiás kezelések
•    fokozott sugár- vagy benzolterhelés


 

Az AML tünetei

AML legtöbb tünete a vér egészséges alakos elemeinek hiányára vezethető vissza: a normál működésű fehérvérsejtek hiányában a szervezet nem tud ellenállni a fertőzéseknek, a vörösvértestszám csökkenése pedig fáradékonyságot, sápadtságot, lázat, étvágytalanságot és légszomjat okoz.

A vérlemezkeszám csökkenése kisebb nyomás hatására is meglátszik a bőrön, amelyek bőr alatti vérzés okoznak; továbbá nehezen elálló vérzéssel járnak, így gyakori az orr- és az íny vérzése.

Az AML kezelése
Az AML ma már hatékonyabban kezelhető, különösen, ha a korai szakaszban kerül diagnosztizálásra. A terápiaválasztás függ a sejtmutációtól és a beteg általános egészségügyi állapotától.

A kezelés két ütemben zajlik, az elsődleges cél a leukémiás sejtek visszaszorítása, valamint a betegség javulásának, tünetmentességének elérése. Ezt követően kerül sor az inaktív sejtek elpusztítására, amely meggátolja a visszaesést.

A betegség lefolyása és a beteg állapota függvényében a kezelés mindkét ütemében alkalmazhatóak az alábbi kezelési lehetőségek:
•    A kemoterápia a legtöbb esetben az AML fő terápiája, a hatásosság növelése érdekében gyakran célzott terápiákkal együtt alkalmazzák.
•    A célzott terápiák megjelenése fejlődést hozott az AML kezelésében is. A hagyományos kemoterápiával szemben a rákos sejtekre irányulnak, a mellékhatások is eltérőek.
•    A sugárkezelést a CML-hez hasonlóan leginkább az őssejt- vagy csontvelő-átültetés előtt alkalmazzák.
•    Amennyiben a beteg állapota megengedi és megfelelő donor, illetve saját őssejt is rendelkezésre áll, lehetőség van a csontvelő- vagy őssejt-átültetésre.
Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.
 


Forrás:

NEFMI szakmai irányelv a hematológiai betegségek korszerű kezeléséről - a myeloproliferativ betegségek diagnosztikája és korszerű kezelése – Egészségügyi Közlöny 2011/18

American Cancer Society - Acute Myeloid Leukemia (AML) in Adults - www.cancer.org

Acute Myeloid Leukemia (AML), Diagnosis and Treatment – www.pfizer.com

The Value of Medicine in Treating Leukemia – www.pfizer.com
 
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2023. augusztus 23.
PP-UNP-HUN-0312
 

PP-UNP-HUN-0060
KarrierHírekOldaltérkép Partners Rólunk Covid-19Terápiás területeink Társadalom Grant Seekers Media PfizerMedKözzétételJognyilatkozatAdatvédelmi szabályokCookie Irányelv

Helyi megfelelőségi jelentéstétel 
útmutató és adatvédelmi tájékoztató

Business to Business
Copyright © 2002- 2022 Pfizer Inc. All rights reserved. This information—including product information—is intended only for residents of Hungary.