KapcsolatKarrierKapcsolatOldaltérkép
Ritka betegségek​​​​​HomeTerápiás területeinkRitka betegségek

Ritka betegségnek neveznek az Európai Unión belül minden olyan betegséget, amely 2000 emberből legfeljebb 1 főt érint. Ez a szám nagyon kevésnek tűnhet, azonban ha világviszonylatban nézzük, közel sem olyan ritka. A becslések szerint a betegségcsoport világszerte akár 400 millió embert is érinthet. Az Európai Unió teljes népességének kb. 6-8 százaléka, mintegy 30 millió fő él valamilyen ritka betegséggel. A rendellenességek mintegy háromnegyede genetikai eredetű, a ritka genetikai betegségek kb. 70 százaléka gyermekkorban kezdődik.

A több mint 6000 ritka betegséget a tünetek széles skálája jellemzi, amelyek nemcsak betegségenként, hanem betegenként is változhatnak. Az egyes rendellenességek lefolyását megannyi tényező befolyásolhatja, mint pl.: a földrajzi elhelyezkedés, a népesség genetikai sokszínűsége, egyéb környezeti hatások, társbetegségek. A tünetek egyaránt jelentkezhetnek fizikai, mentális és viselkedésbeli szinten, sőt ezek kombinációjában is. A ritka betegségek mögött rejlő, gyakran nem specifikus tünetek, illetve a betegségek ritkaságával összefüggő tudományos ismeretek hiánya miatt gyakori a kezdeti téves diagnózis. Ez késlelteti a megfelelő kezelés elindítását, amely a betegek életminőségét nagymértékben befolyásolja. Jelenleg a ritka betegségek mindössze kb. 5 százalékánál áll rendelkezésre megfelelő terápia, a hatékony gyógymódok hiánya pedig további nehézségekkel szembesíti az érintetteket és kezelőorvosaikat.

A fentiekből is látszik, hogy a ritka betegségek más kihívásokat jelentenek a gyógyszerfejlesztés területén, mint a gyakoribb betegségek. Ezen kihívásokra az orvostudomány leghatékonyabb válasza nem más, mint a kutatás, amely segít megérteni a betegségek kialakulását, természetét. Az elmúlt évtizedben a tudományos és technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több betegség háttere vált ismertté, így a diagnosztizált betegek száma is folyamatosan nő, hozzájárulva az új kezelési lehetőségek kialakításához. A ritka betegségek kezelésének legújabb mérföldköve a génterápia, amelynek jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a betegségcsoport túlnyomó hátterében genetikai rendellenesség áll. A Pfizer kutatói elhivatottan dolgoznak a jövő terápiáin, amelyek valódi áttörést hozhatnak a betegek életében.

Főbb terápiás területeink:

Forrás:
World Health Organization - Essential medicines and health products - Priority diseases and reasons for inclusion - 6.19 Rare diseases

Emberi Erőforrások Minisztériuma - Ritka Betegségek Nemzeti Terve

Orphanet - Estimating cumulative point prevalence of rare diseases: analysis of the Orphanet database

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2023. június 20.

PP-UNP-HUN-0264

Terápiás Területeink

  • Daganatos betegségek
  • Gyulladás és immunológia
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Védőoltásokkal megelőzhető betegségek​​​​​
KarrierHírekOldaltérkép Partners Rólunk Covid-19Terápiás területeink Társadalom Grant Seekers Media PfizerMedKözzétételJognyilatkozatAdatvédelmi szabályokCookie Irányelv

Helyi megfelelőségi jelentéstétel 
útmutató és adatvédelmi tájékoztató

Business to Business
Copyright © 2002- 2022 Pfizer Inc. All rights reserved. This information—including product information—is intended only for residents of Hungary.