KapcsolatKarrierKapcsolatOldaltérkép
HomeTerápiás területeinkVédőoltásokkal megelőzhető betegségekKullancsencephalitisAz FSME-vírus* okozta kullancsencephalitis

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés az FSME-vírus* okozta vírusos agyvelőgyulladás, vagy más néven kullancsencephalitis betegség. Gyógyszeres kezelés jelenleg nem létezik ellene, csupán a tünetek kezelhetők, de a fertőzés megelőzésében segíthetnek a védőoltások.

Mi okozza a kullancsencephalitist?

A kullancscsípéshez legtöbben elsőként a Lyme-kórt társítják, de a két betegségnek semmi köze egymáshoz. Míg a Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, addig a kullancsencephalitis fertőzést a Flaviviridae családba tartozó FSME-vírusok okozzák. A kullancsencephalitis kisebb arányban elkapható hőkezeletlen, fertőzött kecske-, juh-, és tehéntej fogyasztásával is, ám messze a legtöbb megbetegedést a kullancs okozza.

Gyakori tévhit, hogy a kullancsok a fákról ugranak kiszemelt áldozatukra. A kullancsok valójában nem képesek ugrani, sokkal inkább az aljnövényzetben, a cserje- és bokorszinten, de maximum két méteres magasságban várakozva keresik áldozatukat.

Melyek az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis tünetei?
Az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis vírusa a vérszívás során kerül a fertőzött kullancs nyálából az ember vérkeringésébe. A lappangási idő általában egy hétre tehető, kivételesen ritkán egy hónap is lehet. Típusos esetben kétfázisú betegség. Az első fázisban általános tünetek (fejfájás, izomfájdalom, általános fáradtság, hőemelkedés) jelentkeznek, melyek inkább hasonlítanak egy egyszerű meghűlés, vagy influenzaszerű megbetegedés tüneteire.
Az első fázis általában pár napig tart, a betegek több mint 50 százaléka jellemzően további tünetek nélkül felépül. A betegek kevésbé szerencsés felénél azonban a betegség második fázisa is kialakul. Ebben az esetben az idegrendszeri tünetek kialakulását kiugróan magas láz, heves fejfájás, hányás, szédülés és izomfájdalom kíséri, melyek eszméletzavarhoz, bénuláshoz vezethetnek. A legsúlyosabb esetben gépi lélegeztetésre is szükség lehet. A diagnózist könnyítheti, hogy a kullancsencephalitis sohasem jár légúti tünetekkel (torokfájás, száraz köhögés vagy hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés).
A betegség 0.5-1 százalékban halálos, 5-10 százalékban maradandó bénulással gyógyul. További 26-46 százalékban idegrendszeri károsodás marad vissza.

Kik a veszélyeztetettek?

A kullancsok az április-májusi, illetve az augusztus-szeptemberi időszakban jelentik a legnagyobb veszélyt, de a kullancsok aktivitása szinte egész évre kiterjed az enyhe telek miatt. A tavasztól őszig tartó időszakban érdemes a szabadban különösen elővigyázatosnak lenni. 

A klímaváltozás következtében a kullancsok városi parkokban, kertes házak udvarán, gondozott sportpályákon, sétányokon is előfordulhatnak. Így már nemcsak a természetben járók, vadászok, mezőgazdasági dolgozók, erdészek tekinthetők különösen veszélyeztetetteknek, hanem mindenki, aki a szabadban több-kevesebb időt eltölt.

Veszélyeztetett korcsoportok
Fontos kihangsúlyozni, hogy az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat.

Melyek a veszélyeztetett területek?
A kullancs által terjesztett betegségek tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak mondható, de a vírus nemcsak hazánkban, hanem egész Európában komoly veszélyt jelent. Veszélyeztetett területek közé soroljuk a következő országokat:

 •     Németország

 •     Ausztria

 •     Csehország

 •     Svájc

 •     Svédország

 •     Lengyelország

 •     Horvátország

 •     Szlovénia

Hazánkon belül Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a balatoni régió számít magas kockázatú területnek. A megyék közül pedig Zala-, Somogy-, Vas-, Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Nógrád-megye.

Hogyan kezelhető?
A kullancsencephalitis fertőzésnek csupán a tünetei enyhíthetők, kezelésére gyógyszeres terápia nem létezik, védőoltással azonban megelőzhető a kialakulása.

Amit a védőoltásról tudni kell
A leggondosabb fizikális védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs, de az FSME-vírus okozta kullancsencephalitisszel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás.
Az oltásról érdeklődjön háziorvosánál, és gondoljon családtagjaira is, hiszen az FSME-vírus okozta kullancsencephalitis megelőzésében segítséget nyújthatnak a megfelelő védőoltások. A vakcina már egyéves kortól beadható, így egészen kis gyermekünknek is segítséget jelenthet a veszélyes betegség ellen. Az alapimmunizálás két részoltásból áll, az immunitás fenntartása érdekében pedig 3 vagy 5 évenként (a vakcina fajtájától és az életkortól függően) emlékeztető oltást kell beadatni. Amennyiben Ön még nem kapott kullancsencephalitis elleni oltást, első alkalommal az ún. alapimmunizálás biztosítása a cél, amelyre egy három alkalomból álló oltássorozattal kerülhet sor. Az oltások tekintetében eltérő adagolás lehetséges, melyről az oltóorvosa ad pontosabb tájékoztatást.
Fontos tudni, hogy a védőoltás nem a kullancscsípést, hanem a csípés következtében kialakuló betegséget segíthet megelőzni!

Egy betegséget mindig jobb megelőzni, mint elszenvedni. A megfelelő védőoltások hatékony segítséget jelenthetnek bizonyos fertőző betegségek megelőzésében. Mivel a kórokozóknak egész életünk során ki vagyunk téve, a vakcinációra úgy kell tekinteni, mint egy egész életen átívelő hasznos beavatkozásra.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.


* FSME-vírus: Frühsommer-Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus.


Forrás:

Dr. Schneider Ferenc: Amit a kullancsencephalitis megbetegedésről tudni érdemes. Korszerű Kaleidoszkóp 4. évfolyam, 1. szám, 2018. április.

Lindquist L et al. Tick-borne encephalitis. Lancet (2008);371:1861-71.

Dobler G, Erber W, Bröker M, Schmitt HJ, eds. The TBE Book. 4th ed. Singapore: Global Health Press; 2021.  https://tbenews.com/tbe/login/.

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2022. 10. 10.
PP-UNP-HUN-0118

Védőoltásokkal Megelőzhető Betegségek

 • Védőoltásokkal megelőzhető betegségek 
 • A vakcinagyártás összetettsége
 • Felnőttkori immunizáció
 • Agyhártyagyulladás
 • Pneumococcus okozta betegségek
 • Légúti óriássejtes vírus (RSV)

Kapcsolódó cikkek:

Három test- és lélekfrissítő, szabadban végezhető mozgásforma a futáson kívül

Cikkünkben három olyan mozgásformát mutatunk, ami a testünkön kívül a lelkünknek is jót tesz.
Forrás: nlc.hu 

5 gyönyörű erdő Magyarországon – tökéletes tavaszi kirándulóhelyek

Budapesthez közel, a Balaton környékén, nyugaton és keleten is olyan mesebeli erdőkben barangolhatunk, amiket legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Mutatjuk a legszebbeket!
Forrás: nlc.hu

Élet a koronavírus után – így nyissunk

Soha nem éltünk még át olyan egy évet, mint amit most lassan, de annál biztosabban magunk mögött hagyunk. Hogyan térhetünk vissza az „életbe”, hogyan integráljuk magunkat vissza a véráramba, és miként alkalmazkodhatunk a megváltozott körülményekhez? A kérdésekre klinikai szakpszichológus válaszol.
Forrás: nlc.hu

Kullancsveszély: nem csak a kiránduláson találkozhatunk velük, a kertünkben is élhetnek vérszívók

Családi házak kertjeiben, városok parkjaiban, lovagló órán, focizás közben - a kullancsok jóformán mindenhol jelen vannak. Nem csak az erdei sétákon kell védekeznünk ellenük.
Forrás: nlc.hu

FSME-vírus: ezért fontos, hogy már kora tavasszal is védekezzünk ellene

A koronavírus járvány miatt mindenki jobban érzi a jelentőségét, hogy minden olyan betegséget, aminek influenzaszerű tünetei vannak, megelőzzünk. A közönséges kullancsok által terjesztett FSME-vírus* okozta agyvelőgyulladás esetében is jelentkezhetnek influenzaszerű tünetek – a későbbiekben elmondjuk, hogyan védekezhetünk ellene.
Forrás: nlc.hu

Apró csípés, nagy baj: betegségek, amit kullancsok terjesztenek

A kullancsok okozta fertőzések kiváltó oka lehet baktérium és vírus, melyek komoly betegségeket is okozhatnak. Fontos, hogy tájékozódjunk, mert a tavaszi, nyári időszakban – amikor több időt töltünk a szabadban – a megelőzésre minden esetben nagy hangsúlyt érdemes fektetni.
Forrás: nlc.hu

Vírusos agyvelőgyulladás: ezt tehetjük a megelőzésért

Az elmúlt egy évben felértékelődött a kirándulás, a szabadtéri sport, a piknikezés. Mielőtt azonban átadnánk magunkat ezeknek a kellemes tevékenységeknek, fontos, hogy gondoskodjunk a megelőzhető fertőzések elleni védelemről, így a fertőzött kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzéséről, amelyet az FSME-vírus okoz, és amely ellen szerencsére évek óta létezik védőoltás.
Forrás: nlc.hu

Kullancstérkép: Magyarország kullancs által leginkább fertőzött részei

Itt a tavasz, a legtöbben alig várjuk, hogy túrázhassunk, kirándulhassunk, vagy egyszerűen csak leheveredhessünk a fűbe. Mielőtt azonban megtervezzük a szabadtéri programokat, érdemes tájékozódnunk a kullancshelyzetről. Fontos, hogy mindenképpen tartsuk be a kormány által előírt távolságtartási, maszkviselési előírásokat is.
Forrás: nlc.hu

Személyi edzővel teszteltünk egy erdei tornapályát

Egy éve bezártak az edzőtermek és már unod az otthoni edzést? Erdei tornapályát teszteltünk személyi edzőnkkel, aki kifejezetten kezdőknek állított össze gyakorlatokat. A természetben azonban a friss levegőn túl kullancsokkal is találkozhatunk.
Forrás: nlc.hu

Hogyan ússzuk meg a kirándulást kullancsmentesen?

A természetben való időtöltés fontosabbá vált, mint valaha, de sajnos nem veszélytelen. Ha téged is csalogatnak a tavaszi napsugarak, de félsz a kullancsoktól, akkor nézd meg a videónkat.
Forrás: nlc.hu

KarrierHírekOldaltérkép Partners Rólunk Covid-19Terápiás területeink Társadalom Grant Seekers Media PfizerMedKözzétételJognyilatkozatAdatvédelmi szabályokCookie Irányelv

Helyi megfelelőségi jelentéstétel 
útmutató és adatvédelmi tájékoztató

Business to Business
Copyright © 2002- 2022 Pfizer Inc. All rights reserved. This information—including product information—is intended only for residents of Hungary.