Kapcsolat

Karrier

Kapcsolat

Oldaltérkép

HomeTerápiás területeinkVédőoltásokkal megelőzhető betegségekPneumococcus okozta betegségekPneumococcus okozta betegségek

​​Az életben minden egy nagy levegővel kezdődik
Vigyázzon tüdeje egészségére! 


A fertőzés okozója
A pneumococcus baktérium számos betegséget okozhat főleg fiatal gyermekek és az idősek körében. Jelenleg több mint 90 szerotípusa ismert, ezek közül alig két tucat okoz súlyos betegséget. Jellemzője, hogy kizárólag az embert betegíti meg, a fertőzést az egyik ember cseppfertőzéssel adja tovább a másiknak. A pneumococcus számos baktériumhoz hasonlóan az egészséges emberek felső légutaiban, így az orrüregben és garatban természetes körülmények között is jelen van anélkül, hogy a szervezetben bármilyen betegséget okozna.
A baktérium hordozása könnyen veszélyessé válhat a kisgyermekek számára, mivel olyan külső, illetve belső hatások következtében, melyek az immunrendszer védekező képességét csökkentik, igen agresszívvá válhat. Az orr- vagy a garatüreg nyálkahártyáját áttörve a véráramba kerülhet, és ott súlyos, akár életveszélyes betegségeket – agyhártyagyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást – okozhat.


A betegség kialakulása, tünetek, lefolyása
A pneumococcus baktérium a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése alapján évente körülbelül 294.000 kisgyermek haláláért felelős. A nemzeti immunizációs programoknak köszönhetően ez a szám az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent, de még így is igen számottevő. A két éven aluli gyermekek esetében az immunrendszer még éretlen, ezért nem képesek megfelelően védekezni bizonyos baktériumokkal szemben.
A pneumococcus baktérium cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjed egyik emberről a másikra. A zárt közösségek, akár gyermekek esetében a bölcsőde, óvoda, akár felnőtteknél az idősotthonok, ideális teret biztosítanak a baktérium terjedéséhez, és ez által a fertőzés átadásához.
A fertőzés legfőbb forrásai azok a közösségbe járó bölcsődés-óvodás korú gyerekek, akik az orrukban, torkukban tünetmentesen hordozzák a baktériumot. Amikor az egyensúly megbomlik a szervezet és a kórokozó között, a baktérium a szomszédos nyálkahártyákra vagy akár még tovább is terjedhet, olyan fertőzéseket kialakítva, mint a középfülgyulladás, tüdőgyulladás. Súlyos esetben a véráramba kerülve véráramfertőzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

Míg az öt éven aluli kisgyermekekben a leggyakoribb pneumococcus baktérium kiváltotta betegség a középfülgyulladás, időskorban a pneumococcus okozta tüdőgyulladás fordul elő nagy gyakorisággal. Az utóbbi korcsoport valószínűleg a bölcsődés vagy óvodáskorú unokájától kapja meg a fertőzést.

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladások gyakorisága 50 éves kortól jelentősen emelkedik. A véráramfertőzéssel járó tüdőgyulladás lázzal, nehézlégzéssel, gyengeséggel és köhögéssel párosul. A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban vannak olyan körülmények, amikor az antibiotikum kezelés nem hatásos.

Veszélyeztetett populáció
A kisgyermekek immunrendszerük éretlensége miatt nem képesek védekezni bizonyos baktériumokkal szemben, így esetükben – különösen kétéves kor alatt – nagyobb a fogékonyság a fertőző betegségekre, így a pneumococcus okozta megbetegedésekre. Felnőttek esetében a pneumococcus baktérium okozta fertőzések gyakorisága és súlyossága 50 éves kortól kezdve folyamatosan emelkedik, ami a csökkenő immunvédekezésnek tudható be A két életkori kockázati csoporton – az ötévesnél fiatalabb kisgyermekeken és az 50 évesnél idősebbeken – kívül fokozott a pneumococcus okozta betegségek kialakulásának esélye olyan krónikus betegeknél, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre.

Ide tartoznak:

 • tüdőbetegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség, asztma),
 • szív- és érrendszeri betegek,
 • vesebetegek
 • cukorbetegek
 • májbetegek
 • immunrendszer csökkent működésével járó betegségben szenvedők (transzplantáción átesettek, lépeltávolított betegek, stb.),
 • dohányosok – életkortól, betegségtől függetlenül,
 • azok, akik zárt közösségben, pl. idősek otthonában élnek, mivel ezeken a helyeken cseppfertőzéssel könnyen terjedhet a kórokozó egyik emberről a másikra,
 • különösen veszélyeztetett területek hazánkban: nincs jellemző területi változatosság a kórokozó megjelenésében, globálisan jelen van.
 

Kezelés, terápia
A pneumococcus okozta fertőzések hatékony és gyakorlatilag egyedüli kezelési lehetősége az antibiotikumok alkalmazása. A gyermekeknél gyakran kialakuló középfülgyulladás, a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakrabban antibiotikum kezelést igénylő betegsége.
A felnőttek körében gyakori tüdőgyulladások kezelésében is az antibiotikumok – kezelőorvos utasításainak megfelelő – alkalmazása jelenthet megoldást.
E gyógyszerek alkalmazásának ugyanakkor korlátot szab, hogy bizonyos pneumococcus típusok fokozottan ellenálló képességgel rendelkeznek az antibiotikumokkal szemben.


Védőoltás
A pneumococcus megbetegedés elleni oltás során a csecsemők, kisgyermekek konjugált típusú pneumococcus oltóanyagot kapnak, ami 2014-től a nemzeti immunizációs program része, életkorhoz kötött kötelező védőoltás.
Az érvényben lévő oltási naptár szerint a kisgyermekek három oltást kapnak az optimális védettség eléréséhez, az első pneumococcus elleni oltást 2 hónapos korban kapják meg, a második oltás beadására 4 hónapos korban kerül sor, végül 12 hónapos korban részesülnek a harmadik oltásban.
Felnőttek esetében a súlyos pneumococcus betegség megelőzésére jelenleg kétféle – poliszacharid és konjugált – vakcina típussal van lehetőség.

A pneumococcus elleni oltás javasolt:

 • 50 éves kor felett mindenkinek
 • a krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegek
 • az immunrendszer csökkent működésével járó betegségben szenvedők
 • dohányosoknak életkortól, betegségtől függetlenül

Akik korábban még nem részesültek pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a konjugált oltóanyaggal kell kezdeni, majd javasolt kiegészíteni a poliszacharid vakcinával.

Egy betegséget mindig jobb megelőzni, mint elszenvedni. A megfelelő védőoltások hatékony segítséget jelenthetnek bizonyos fertőző betegségek megelőzésében. Mivel a kórokozóknak egész életünk során ki vagyunk téve, a vakcinációra úgy kell tekinteni, mint egy egész életen átívelő hasznos beavatkozásra.

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához.


Forrás:
WHO Position Paper February 2019, Weekly Epidemiological Record, no 8, 22 February 2019 

Centers for Disease Control and Prevention: Pneumococcal Disease 

Ludwig e., Mészner Zs., A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) infekciók megelőzése felnőttekben A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának állásfoglalása.  Orvosi Hetilap 2014, 155(50), 1996-2004.

NNK Módszertani levele a 2022 évi védőoltásokról

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2022. 10. 10.
PP-UNP-HUN-0118

Védőoltásokkal Megelőzhető Betegségek

 • Védőoltásokkal megelőzhető betegségek
 • A vakcinagyártás összetettsége
 • Felnőttkori immunizáció
 • Agyhártyagyulladás
 • Kullancsencephalitis
 • Légúti óriássejtes vírus (RSV)

KarrierHírekOldaltérkép Partners Rólunk Covid-19Terápiás területeink Társadalom Grant Seekers Media PfizerMedKözzétételJognyilatkozatAdatvédelmi szabályokCookie Irányelv

Helyi megfelelőségi jelentéstétel 
útmutató és adatvédelmi tájékoztató

Business to Business
Copyright © 2002- 2022 Pfizer Inc. All rights reserved. This information—including product information—is intended only for residents of Hungary.