• Jognyilatkozat

  • Adatvédelmi szabályok

  • Cookie Irányelv

HOT TOPIC Placeholder

ÖN JELENLEG ITT VAN:   Főoldal / Terápiás területeink / Daganatos betegségek

DAGANATOS BETEGSÉGEK

Magyarországon sajnálatos módon a legtöbb emberélet elvesztéséért a kardiovaszkuláris betegségek és a sztrók után a daganatos betegségek a felelősek.

A betegségcsoporthoz, amely a test szinte bármely pontján megjelenhet, több mint 100 különböző daganatos betegség tartozik. Általában arról a szervről nevezik el, amelyben kialakul, példaként az emlődaganat az emlő sejtjeiből indul ki, a tüdődaganat pedig a tüdőből. A daganatos sejtek különböznek a szervezet normálisan működő sejtjeitől, így például ellenőrzés nélkül osztódnak. A rosszindulatú daganatok át tudnak terjedni a test más szerveire, míg a jóindulatú daganatokra ez nem jellemző.

A megelőzés célja, hogy a betegség kialakulásának valószínűségét csökkentse, egy példa erre a dohányzás, mint ismert rizikótényező mellőzése. A szűrés során a daganatos betegséget keresik még azt megelőzően, hogy az tüneteket okozna, mivel ekkorra már lehet, hogy megnőtt vagy szétterjedt. A szűrőprogramok emellett azokat a daganatos betegségeket keresik, melyeket eredményesebben lehet kezelni vagy gyógyítani, ha korán kerülnek felismerésre.

A daganatos betegség diagnózisának feldolgozása mindenki számára nehéz feladat, különösen akkor, ha a betegség előrehaladott, úgynevezett áttétes állapotba kerül. Előfordulhat, hogy csak az áttéteknél jelentkeznek tünetek, így az első diagnózisra is ekkor kerül sor.

A kór természete és változékonysága miatt a daganatok kezelése az egyik legösszetettebb folyamat. Kutatóink olyan terápiák fejlesztésén dolgoznak, amelyek követik a daganatok természetét, hogy új megközelítéseket tárjanak fel a ráksejtek közvetlen és eredményesebb támadására. A rákgyógyításban a személyre szabott orvoslásnak kiemelt jelentősége van, ez a megközelítés lényegesen jobb eredményeket biztosít a betegek számára.

Célunk, hogy tudományos sikereinket és tapasztalatainkat felhasználva egyre célzottabb és hatásosabb terápiákat fejlesszünk, amelyek valóban áttörést jelentenek az érintettek életében. A Pfizer onkológiai készítményeinek és az új innovatív terápiáinknak köszönhetően mára nemcsak a túlélés hosszabbodhat meg, de a betegek életminősége is jelentősen javulhat.

Az egyes terápiák közötti alapvető különbségeket az alábbiakban foglaljuk össze röviden:

biológiai terápia élő organizmusokból származó hatóanyagokat, molekulákat (túlnyomóan fehérje/polipeptid) használ a daganatos vagy más betegségek kezelésére. Daganatos betegségek esetén bizonyos biológiai terápiák az immunrendszerre hatnak, így segítve a szervezetet a rák elleni küzdelemben, míg vannak, amelyek közvetlenül a rákos sejteket támadják meg, akadályozzák a növekedésüket, vagy ráveszik arra, hogy a daganatos sejt elpusztítsa önmagát. Eszerint teszünk különbséget az immunterápia és a célzott terápia között.

Az immunterápiás rákkezelések a test saját védekező rendszerét, az immunrendszert használják a rákos sejtek leküzdésére.

A célzott terápia kifejezetten a rákos sejteket támadja meg valamilyen jellemző tulajdonságának felismerése után, így a normál sejteket kevésbé károsítja. A célzott terápiák különböző módon fejthetik ki hatásukat. Van, amelyik blokkolja azon enzimek, fehérjék vagy más molekulák hatását, amelyek részt vesznek a rákos sejtek növekedésében és terjedésében. Egyéb típusa az immunrendszert támogatja a rákos sejtek elpusztításában, vagy mérgező anyagokat szállít közvetlenül a rákos sejtekbe. A célzott terápia kevesebb mellékhatással járhat, mint egy más típusú rákkezelés.

A biológiai terápiák szabadalmi védettségének lejárta után lehetőség van a biohasonló / bioszimiler gyógyszerek előállítására. A biológiai anyag létrehozásának folyamata sokkal bonyolultabb, mint a tradicionális, kémiai úton előállított gyógyszereké. A biohasonló gyógyszerek akkor kerülhetnek engedélyezésre, ha érdemi különbség nem mutatható ki a mellékhatások jellegét, súlyosságát, gyakoriságát, és a hatásosságát tekintve az eredeti terápiával összevetve. A biohasonló gyógyszerek költségei kedvezőbbek lehetnek, mint az eredetileg fejlesztett, de már lejárt szabadalmú (ún.referencia) készítményé.

A daganatos betegségek gyógyításában a következő terápiás területeken vagyunk jelen:

Lezárva: 2020.10.28.

 

HOGYAN LEHET ELDÖNTENI, KINEK ADHATÓ CÉLZOTT TERÁPIA?
RólunkA Pfizer logórólTörténetünkVállalati kultúránk és értékeink A Pfizer Magyarországon VezetőinkCOVID-19A COVID-19 elleni vakcinafejlesztésről A COVID-19 elleni vakcinafejlesztés mérföldkövei Az mRNS vakcinákról Gyakran ismételt kérdésekTerápiás területeinkDaganatos betegségekSzív- és érrendszeri betegségekDohányzásról való leszokásRitka betegségekVédőoltásokkal megelőzhető betegségekTársadalom és tudomány Gyógyszeradományok intézményeknekPályázati lehetőség betegszervezeteknek Biztonságos gyógyszerhasználat GyógyszerbiztonságKlinikai kutatás Gyógyszerhamisítás Aegrotus Alapítvány Támogatott szervezetek Karrier Csatlakozz hozzánkHírekSajtószoba