KapcsolatKarrierKapcsolatOldaltérkép
Daganatos betegségek​​​​​HomeTerápiás területeinkDaganatos betegségek

Magyarországon sajnálatos módon a legtöbb emberélet elvesztéséért a kardiovaszkuláris betegségek és a sztrók után a daganatos betegségek a felelősek.

A betegségcsoporthoz, amely a test szinte bármely pontján megjelenhet, több mint 100 különböző daganatos betegség tartozik. Általában arról a szervről nevezik el, amelyben kialakul, példaként az emlődaganat az emlő sejtjeiből indul ki, a tüdődaganat pedig a tüdőből. A daganatos sejtek különböznek a szervezet normálisan működő sejtjeitől, így például ellenőrzés nélkül osztódnak. A rosszindulatú daganatok át tudnak terjedni a test más szerveire, míg a jóindulatú daganatokra ez nem jellemző.

A megelőzés célja, hogy a betegség kialakulásának valószínűségét csökkentse, egy példa erre a dohányzás, mint ismert rizikótényező mellőzése. A szűrés során a daganatos betegséget keresik még azt megelőzően, hogy az tüneteket okozna, mivel ekkorra már lehet, hogy megnőtt vagy szétterjedt. A szűrőprogramok emellett azokat a daganatos betegségeket keresik, melyeket eredményesebben lehet kezelni vagy gyógyítani, ha korán kerülnek felismerésre.

A daganatos betegség diagnózisának feldolgozása mindenki számára nehéz feladat, különösen akkor, ha a betegség előrehaladott, úgynevezett áttétes állapotba kerül. Előfordulhat, hogy csak az áttéteknél jelentkeznek tünetek, így az első diagnózisra is ekkor kerül sor.

A kór természete és változékonysága miatt a daganatok kezelése az egyik legösszetettebb folyamat.

A daganatellenes kezeléseknek számos formája ismert és használatos a mindennapi gyakorlatban, az utóbbi évtizedekben a kemoterápiák, sebészeti eltávolítás, sugárkezelés mellett megjelentek például a hormonterápiák, immunterápiák, célzott kezelések is.

A célzott terápia kifejezetten a rákos sejteket támadja meg valamilyen jellemző tulajdonságának felismerése után, így a normál sejteket kevésbé károsítja. A célzott terápiák különböző módon fejthetik ki hatásukat. Van, amelyik blokkolja azon enzimek, fehérjék vagy más molekulák hatását, amelyek részt vesznek a rákos sejtek növekedésében és terjedésében. Más típusa az immunrendszert támogatja a rákos sejtek elpusztításában vagy mérgező anyagokat szállít közvetlenül a rákos sejtekbe.

Hogyan lehet eldönteni, kinek adható célzott terápia? Tudjon meg többet

Az immunterápiás rákkezelések a test saját védekezőrendszerét, az immunrendszert használják a daganatos sejtek elleni küzdelemben.

A célzott terápiák és immunkezelések kevesebb vagy más típusú mellékhatásokkal járhatnak, mint a hagyományos kemoterápiás készítmények.

Kutatóink olyan terápiák fejlesztésén dolgoznak, amelyek követik a daganatok természetét, hogy új megközelítéseket tárjanak fel a ráksejtek közvetlen és eredményesebb támadására. A rákgyógyításban a személyre szabott orvoslásnak kiemelt jelentősége van, ez a megközelítés lényegesen jobb eredményeket biztosíthat a betegek számára.

Célunk, hogy tudományos sikereinket és tapasztalatainkat felhasználva egyre célzottabb és hatásosabb terápiákat fejlesszünk, amelyek valóban áttörést jelentenek az érintettek életében. A Pfizer onkológiai készítményei és innovatív terápiái egyes betegségekben meghosszabbíthatják  a betegek túlélését, illetve javíthatják az életminőségét is.

A daganatos betegségek gyógyításában a következő terápiás területeken vagyunk jelen:

Az itt megjelent információk tájékoztató jellegűek és semmiképpen sem hivatottak helyettesíteni az orvosi vizsgálatot, diagnózist, egészségügyi szakember, illetve kezelőorvosa tanácsát, valamint a kezelést. A betegséggel, egészségügyi panaszaival, kezelésével kapcsolatos kérdéseivel forduljon egészségügyi szakemberhez, kezelőorvosához. 

Forrás:

OECD iLibrary – Magyarország: Egészségügyi országprofil 2021
National Cancer Institute – What is cancer (www.cancer.gov)
National Cancer Institute - NCI Dictionary of Cancer Terms (www.cancer.gov)
National Cancer Institute – Types of Cancer Treatment (www.cancer.gov)
National Cancer Institute – Targeted Therapy for Cancer (www.cancer.gov)

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest Alkotás u. 53.
Lezárva: 2022. május 18.

PP-UNP-HUN-0061

Terápiás Területeink

  • Gyulladás és immunológia
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Ritka betegségek​​​​​
  • Védőoltásokkal megelőzhető betegségek​​​​​
KarrierHírekOldaltérkép Partners Rólunk Covid-19Terápiás területeink Társadalom Grant Seekers Media PfizerMedKözzétételJognyilatkozatAdatvédelmi szabályokCookie Irányelv

Helyi megfelelőségi jelentéstétel 
útmutató és adatvédelmi tájékoztató

Business to Business
Copyright © 2002- 2022 Pfizer Inc. All rights reserved. This information—including product information—is intended only for residents of Hungary.